Politicienii, favorizati la credite


Data: 12.04.2007

Doar contractele de munca pe perioada nedeterminata garanteaza veniturile constante ale clientilor bancari.

In schimb, politicienii au obtinut credite mari in baza indemnizatiilor temporare pentru exercitarea functiei publice.

De regula, in momentul acordarii unui imprumut bancar de valoare mare, solicitantul trebuie sa faca dovada unui contract de munca pe perioada nedeterminata. Regula in cauza nu prea pare sa se aplice si politicienilor care, desi au contracte de munca pe maximum 4 ani, reusesc sa obtina credite de zeci si chiar sute de mii de euro de la banci, pe perioade mult mai lungi decat mandatul lor.

Subiectul este unul delicat pentru reprezentantii bancilor din Romania, care sustin la unison ca nu s-ar justifica includerea acestor debitori intr-o categorie speciala de risc (asa cum exista pentru cei cu profesii liberale - avocati, medici, scriitori etc.), desi veniturile lor sunt fluctuante.


Soc financiar

Asupra acestui subiect a atras atentia tatal ex-ministrului de Externe Razvan Ungureanu, care a aratat ca fiul sau a trecut printr-un soc financiar dupa  ce si-a dat demisia, din cauza celor doua credite bancare de peste 100.000 de euro pe care le avea in plata, cu scadente in 2021, respectiv 2031. Cazul lui Ungureanu a fost insa unul fericit, deoarece el a fost numit imediat reprezentant al Romaniei la Initiativa de Cooperare Sud-Est Europeana, cu o leafa de peste 5.000 de euro pe luna.

Asemenea lui Ungureanu, au datorii la banci si alti politicieni - Anca Boagiu, ex-ministrul Integrarii (care a contractat de la Alpha Bank un imprumut de 20.500 de euro, scadent in 2014), Sulfina Barbu, ex-ministrul Mediului (cu un credit ipotecar de 190.000 de euro, contractat in 2006 de la Raiffeisen Bank si scadent in 2026), Dan Motreanu, ex-ministrul Agriculturii (cu un credit de 110.000 de euro de la BCR, scadent in 2025), Sorin Frunzaverde, ex-ministrul Apararii (cu 159.764 lei imprumutati de la Raiffeisen, pana in 2025), Maria Muga, fost secretar de stat la Ministerul Muncii (10.000 de euro). Familia Saftoiu, Claudiu si Adriana (ambii fosti consilieri prezidentiali), are de asemenea un credit consistent in plata, in valoare de 116.000 euro, contractat de la Alpha Bank in 2006 si scadent in 2031.

Dintre consilierii personali ai lui Tariceanu (care vor parasi Guvernul impreuna cu el) sunt datornici la banci: Irina Putineanu (cu credite totale in valoare de 22.970 euro) si Carmen Rascanu (15.000 de euro de la BRD). Exista si secretari de stat ai PNL indatorati la banci, precum Lucia Varga (Mediu), cu 36.500 de euro imprumutati de la BCR.

Bancherii raspund

Raiffeisen Bank ne-a transmis ca normele de prudentialitate sunt aceleasi, pentru toti clientii bancii, fara a preciza ce se intampla in cazul in care un ministru, un secretar de stat, un consilier personal al demnitarului sau un director numit politic, cu un credit consistent contractat, este eliberat din functie inainte de terminarea mandatului.

`Raiffeisen Bank acorda imprumuturi pentru populatie aplicand o politica unitara de risc, solicitand in functie de marimea si durata creditului dovedirea veniturilor familiei, garantii imobiliare, asigurari de viata si de imobil etc. In nici un caz, banca nu acorda credite pe criterii politice sau pe baza unor functii publice detinute de o persoana. Respectam si aplicam aceleasi norme de prudentialitate si de bonitate pentru fiecare client al nostru`, a declarat Mihai Rauta, director Consumer Risc la Raiffeisen Bank.

In acelasi registru s-a inscris declaratia purtatorului de cuvant al Bancii Comerciale Romane (BCR), Corneliu Cojocaru, care a precizat ca nu exista conditii speciale pentru demnitari. Consultantul financiar Bogdan Baltazar este de parere ca, in cazul creditelor de valoare mare, garantia o reprezinta chiar ipoteca. In plus, acesta sustine ca, probabil, bancile iau in calcul si faptul ca demnitarii au si ei o meserie, la care se pot intoarce dupa terminarea mandatului.

Presedintele CEC, Eugen Radulescu, sustine, la randul sau, ca politicienii nu vor intra in somaj si ca isi vor putea plati ratele la creditele contractate de la banci, din noile venituri. `Bancile nu au conditii speciale pentru politicieni sau demnitari si ei nu au primit credite pentru ca erau la putere. Nu credem ca ei vor ramane someri (dupa restructurarea Executivului - n.n.)`, a declarat Radulescu.

Vulnerabilitate

Chiar daca bancherii din Romania nu par ingrijorati de clientii lor, proveniti din randul politicienilor (demnitari, consilieri), acesti debitori sunt extrem de vulnerabili, deoarece au contracte de munca pe perioada exercitarii functiei de demnitate publica, iar veniturile le pot scadea dintr-o data. In cazul unor cutremure guvernamentale de proportii, cum a fost recenta restructurare, dar si in urma simplelor remanieri sau a alegerilor, respectivii se pot trezi fara serviciu si cu credite uriase in plata.

Un articol de: Camelia Popa, Dana Dobre


Sursa: Romania Libera

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor