Plata utilitatilor se muta de la ghiseu


Data: 17.04.2007

Cozile generate de plata facturilor au fortat bancile sa caute metode de plata care nu solicita prezenta clientului in sucursale.

Bancile au lansat noi produse pentru plata facturilor la utilitati, care redirectioneaza clienti de la ghiseele agentilor spre bancomate sau chiar la comercianti. Debitul direct - cea mai folosita metoda in Occident - este insa foarte putin utilizata la noi, iar institutile de credit care ofera acest serviciu pentru populatie sunt extrem de putine.

Solutile pentru plata facturilor la utilitati s-au extins considerabil in ultima vreme, pe masura ce bancile au introdus noi mecanisme de plata si au atras in circuitul bancar tot mai multi furnizori de servici. La inceput, institutile financiare au incheiat parteneriate cu companile de telefonie, care s-au dovedit mai deschise in a mandata bancile sa le colecteze veniturile.

In curand insa, cozile de la casierile furnizorilor au fost inlocuite cu aglomeratia la ghiseele din sucursale. Situatia nu a fost agreata de bancheri deoarece aceste cozi riscau sa alunge clienti cu valoare adaugata mai ridicata.

De exemplu, persoanele care doreau sa efectueze operatiuni mai complexe - cum ar fi constituirea unui depozit - trebuiau sa astepte la cozile formate in special pentru plata facturilor.

Drept urmare, majoritatea institutilor financiare au inceput sa caute soluti pentru a devia fluxul de la ghiseu catre canalele alternative de distributie. Mai mult, unele banci au luat chiar masuri drastice.

Raiffeisen Bank nu mai permite clientilor sa-si plateasca factura la ghiseu in numerar, indemnandu-i sa aleaga solutile auxiliare, cum ar fi debitul direct, viramentele prin telefon, Internet sau mobile banking. Pentru incasarea facturilor in numerar, banca a incheiat un parteneriat special in acest sens cu Posta Romana.


Bancomate cu optiuni extinse

Alte instituti au inceput sa fructifice reteaua extinsa de bancomate. BCR a fost printre primele care au oferit proprilor clienti posibilitatea de a-si achita facturile cu cardul la ATM. Operatiunea nu presupune plata vreunui comision, iar serviciul poate fi activat de orice detinator de card, prin incheierea unei conventi speciale cu banca.

Platile pot fi efectuate atat pentru facturile emise pe numele titlularului contului de card, cat si pentru cele emise pe numele altor persoane. Data plati este considerata cea in care s-a efectuat tranzactia la ATM, operatiunea find evidentiata in extrasul de cont.

In prezent, la bancomatele BCR se pot plati furnizori de electricitate, gaze, apa, salubritate, telefonie fixa si mobila sau cablu TV. In total, banca a semnat parteneriate de acest gen cu peste 150 de furnizori.

De asemenea, BRD ofera aceasta optiune de plata la proprile ATM-uri, insa intr-o maniera limitata. Serviciul este disponibil doar pentru furnizori de telefonie Orange, Vodafone si Romtelecom. Banca franceza mizeaza insa pe o alta metoda prin care doreste sa degajeze cozile din unitati.

Serviciul este denumit Simplis Facturi si presupune achitarea utilitatilor la comercianti, plata find posibila atat in numerar, cat si cu cardul. Astfel, in loc sa se deplaseze la banca sau la sediul furnizorului, clientul poate achita contravaloarea facturilor in diverse magazine.

In prezent, sunt peste 900 de astfel de puncte de vanzare in toata tara, unde se pot achita, pe langa servicile de telefonie, si cele de electricitate (Electrica Oltenia, EON) si gaz (Distrigaz Sud). De curand, BRD a lansat chiar si un card dedicat pentru plata utilitatilor, care poate fi folosit atat la bancomate, cat si la POS-urile instalate in magazinele partenere.

Cardul pune la dispozitia clientilor si un descoperit autorizat de cont de 300 lei, care poate fi folosit doar pentru plata utilitatilor.


Sursa: Hot News

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor