Piata leasingului se va dezvolta cu adevarat din 2008


Data: 11.12.2006

Leasingul se va dezvolta sustinut din 2008, cand piata va fi matura, iar in urmatorii trei-patru ani, valoarea pietei leasingului ar putea ajunge la cinci miliarde euro potrivit presedintelui Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare NeBancare (ALB), Septimiu Postelnicu.


`Din punctul meu de vedere, piata de leasing se va dezvolta cu adevarat din 2008 incolo`, a declarat pentru NewsIn Postelnicu. Premizele unei piete concurentiale adevarate, date de maturitatea pietei, de jucatorii mari si cadrul legislativ `asezat`, vor aparea in 2008, potrivit presedintelui ALB. `Ne dorim sa ajungem la o piata de cel putin cinci miliarde euro la orizontul urmatorilor 3-4 ani, dar tine foarte mult si de cum va fi tratat leasingul din perspectiva legislativa`, a spus Postelnicu.

La ora actuala, standardele internationale de contabilitate ar putea fi modificate, printr-o reasezare completa a normelor, inclusiv pentru societatile de leasing. Din 2009, cel tarziu, vor exista noi standarde contabile si, implicit, un alt tratament al leasingului, a spus Postelnicu.

ALB a prognozat, pentru acest an, o valoare a pietei leasingului de 2,5 miliarde euro, `insa ne indreptam spre cel putin 2,7-2,8 miliarde la final de an`, a estimat presedintele ALB. `In anii urmatori, evolutia pietei va depinde foarte mult si de cadrul legislativ. in perceptia mea, 2007 este un an de asezare`, potrivit lui Postelnicu.

Estimarea presedintelui ALB, asociatie care construita initial pe nucleul companiilor de leasing care fac parte din grupuri financiar-bancare, este mai prudenta decit prognoza sefului Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania (ASLR). `Valoarea contractelor incheiate pe piata a depasit 1,5 miliarde euro pe primele sase luni din acest an si, avand in vedere ca a doua parte a anului este de obicei mai favorabila din punct de vedere al volumului contractelor, avem sanse sa ajungem la o valoare a contractelor de trei miliarde euro pana la sfarsitul lui 2006`, a declarat pe 29 septembrie, presedintele ASLR, Bogdan Apahidean.

Cadrul legislativ al IFN-urilor va include normele Basel II pentru societatile de leasing ce fac parte dintr-un grup bancar, noile cerinte ale bancii centrale, componentele de legislatie europeana pe partea vamala si altele. Acest lucru va pune probleme operationale societatilor de leasing din piata. `Totusi, va trebui sa crestem in ritm cu cererea. Din aceste considerente, noi am estimat pentru anul viitor o crestere ceva mai conservativa, de circa 15%-20%`, a punctat Postelnicu.

`ALB si-a extins si numarul de membrii in ultimul an si aria de acoperire, in sensul ca de la leasing bancar a trecut la acoperirea intregii piete de servicii financiare nebancare`, a afirmat Postelnicu. Membrii ALB numara si trei societati de credit de consum, iar asociatia va putea incorpora si alte tipuri de societati, cum ar fi cele de factoring, a afirmat presedintele asociatiei. `Nu mai suntem doar o asociatie de leasing, suntem o asociatie care reprezinta intreaga industrie IFN`, a mai spus Postelnicu.

`Discutam in piata de circa 50-60 societati de leasing active si reprezentative la nivel national, dintre care, cel putin jumatate vor fi in ALB in urmatoarea perioada`. BCR Leasing a trecut din Asociatia Societatilor de Leasing din Romania (ASLR) in ALB, iar Tiriac Leasing va deveni, cel mai probabil, pana la finele acestui an membra a asociatiei condusa de Postelnicu.

Finantarile prin leasing ale sectorului public vor creste, de la 2% din total, cat sunt in 2006, pana la 5% in 2007, tendinta care va continua in urmarii ani, declara in luna octombrie pentru NewsIn, Postelnicu.

Finantarile membrilor ALB se adreseaza in special sectorului corporativ corporativ, dar s-a remarcat o crestere a parteneriatului public-privat pana la 2%, declara Postelnicu, la conferinta Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare NeBancare. Potrivit statisticilor ALB, media perioade 2003-2006 arata o pondere de 87% a clientilor corporativi, 12% a celor de retail si 1% a parteneriatului public privat, se arata intr-un comunicat al asociatiei.

Sursa: www.wall-street.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor