Specialistii se asteapta la cresterea semnificativa a numarului de ATM si POS. Piata autohtona a cardurilor va continua sa creasca si anul viitor, cand este asteptata intensificarea competitiei externe. Acest fapt se traduce prin inmultirea numarului de carduri emise, prin aparitia de noi produse, precum si prin ieftinerea serviciilor.
`Exista foarte multi jucatori mari straini care nu sunt prezenti in Romania. Foarte multe companii engleze sunt interesate de piata autohtona`, a declarat, ieri, Catalin Cretu, vicepresedinte VISA International CEMEA.
El a previzonat cresterea competitiei dupa integrarea in Uniunea Europeana mai ales pe segmentul creditelor de consum, inclusiv pe cel al cardurilor de credit. Cretu a estimat pentru anul viitor o continuare a largirii retelei de bancomate si terminale amplasate la comercianti, dar si o crestere sustinuta a emiterilor de noi carduri. Vicepresedintele VISA a aratat ca o evolutie similara a fost consemnata in toate tarile care au aderat la Uniunea Europeana.
Cardurile, folosite in special pentru retrageri de numerar.
Pana la aparitia acestor competitori externi de renume, precum Barclaycard, VISA Romania va migra din divizia pentru Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa in VISA Europe.
Visa Europe a fost constituita, in 2004, ca organizatie separata in Europa, sub forma de asociatie nonprofit, detinuta de 4.500 de banci europene. Astfel incat, de la 1 ianuarie 2007, bancile romanesti emitente de carduri Visa se vor alatura actualilor membri. Potrivit lui Cretu, pe regiunea Visa Europe, in medie, un euro din 10 euro este cheltuit cu un card Visa. Organizatia functioneaza dupa toate reglementarile Sistemului Unic de Plati Europene.
Cu toata ca numarul de tranzactii la comercianti cu carduri VISA a crescut cu 30% in septembrie 2006 fata de septembrie 2005 si a valorii tranzactiilor cu circa 60%, pana la 7 miliarde de euro, in Romania, cardurile continua sa fie folosite la cumparaturi doar intr-o proportie foarte mica. Astfel, romanii au cheltuit in perioada amintita peste 645 milioane de euro efectuand 11,1 milioane de trazactii cu carduri VISA. `Numarul tranzactiilor la comercianti reprezinta 15,3% din totalul tranzactiilor operate cu carduri VISA, fata de 10,5% cat s-a inregistrat in septembrie 2005. Desi numerarul este in continuare metoda cea mai folosita pentru plati, aceste rezultate indica faptul ca romanii au devenit tot mai obisnuiti sa plateasca cu cardul`, mai declara oficialul VISA.
Cresterea din ultimul an se datoreaza si extinderii considerabile a numarului de ATM-uri si POS-uri, cardurile fiind acceptate pentru plati in tot mai multe locatii din tara. La finele lui septembrie 2006, 41.200 de locatii acceptau plati cu cardurile VISA, ceea ce reprezinta o crestere cu 60% fata de aceeasi perioada din 2005. Deoarece acceptarea platii cu cardul este perceputa tot mai mult ca un avantaj competitiv, numarului POS-urilor la comercianti a inregistrat o crestere cu 57% fata de 2005.
Comertul electronic se dezvolta timid
Comertul electronic a continuat de asemenea sa creasca, numarul total al tranzactiilor operate de detinatorii romani de carduri VISA in Romania si in strainatate majorandu-se cu 123%, ajungand la 141.000. Valoarea tranzactiilor on-line este de 17,5 milioane USD, cu 103% mai mult la sfarsitul lui septembrie 2006, fata de aceeasi perioada din 2005. Cele mai multe carduri VISA au fost folosite pentru calatorii, valoarea tranzactiilor on-line inregistrate de companiile aeriene si agentiile de turism.
Potrivit datelor BNR, numarul de carduri active de pe piata romaneasca a ajuns la 8,758 milioane la sfarsitul lunii octombrie, in crestere cu 29,75% de la 6,75 milioane, cate erau in octombrie 2005. Circa 25% din cardurile de plata active au fost emise in Bucuresti si numai 2,21% (193.958) din carduri sunt emise in valuta.
Sursa: www.adevarulonline.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...