Ordonanta 50/2010 privind creditele populatiei a fost adoptata de Parlament


Data: 23.12.2010

Ordonanta 50/2010 privind creditele populatiei a fost adoptata, joi dimineata, de parlamentari cu 134 de voturi pentru, 21 impotriva si 18 abtineri.

Plenul Camerei Deputatilor adoptase miercuri pe articole OUG 50, in absenta Opozitiei. PSD si PNL au parasit lucrarile dedicate ordonantei 50 dupa ce le-a fost respinsa cererea de amanare a dezbaterilor pentru o data ulterioara, pentru studierea raportului suplimentar elaborat de Comisia de buget-finante.

Comisia de buget-finante a elaborat, miercuri, un raport suplimentar la OUG 50, in care stabilea ca aceasta nu se aplica contractelor in derulare. Exceptie fac comisioanelor de rambursare anticipata, care raman zero, ca refinantarea se negociaza si ca CAR-urile nu intra sub incidenta actului

Dupa ce membrii Comisiei de buget-finantare au revenit in plen cu raportul suplimentar, viceliderul deputatilor PNL, Eugen Nicolaescu, a explicat ca parlamentarii au nevoie de timp pentru studierea raportului, deoarece acesta este vast.

"Ati dorit ca raportul suplimentar la OUG 50 sa se faca intr-un sfert de ora si dupa aceea sa intre in plen sa fie discutat, incalcand evident Regulamentul, care spune ca trebuie sa existe un termen de la depunerea raportului, astfel incat deputatii sa cunoasca prevederile", a spus Nicolaescu, aratandu-le deputatilor mapa raportului, ce contine un numar mare de pagini.

"Asa arata raportul inlocuitor. Daca credeti ca acesta poate fi discutat acum, fara sa treaca un termen de cel putin 24 de ore, inseamna ca va bateti joc de Parlament, noi vom parasi lucrarile", a continuat Nicolaescu.

Guvernul a primit "un avertisment" din partea Comisiei Europene

Raportul suplimentar cu amendamentele solicitate de CE asupra OUG 50 a fost aprobat in paralel cu dezbaterile asupra bugetului de stat. Toate amendamentele transmise de CE au fost adoptate in Comisie, fiind acordat un raport favorabil cu 18 voturi pentru si 2 abtineri.

La lucrarile Comisiei a participat si secretarul de stat din ministerul Finantelor, Gheorghe Gherghina, care a explicat faptul ca textul normativ reprezinta o conditionalitate in acordul incheiat de Romania cu Comisia Europeana.

"S-a declansat din partea CE procedura de infringement. In aceste conditii, noi, ca sa putem sa luam transa de 1,2 miliarde de euro de la Comisie, am dat imediat raportul dvs (al Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor - n.r.) cu OUG 50 sa ne spuna care este punctul dansilor de vedere, daca ne pot elibera transa in conditiile in care se aproba aceste amendamente la OUG sau nu ne pot acorda transa", a spus Gherghina.

Dupa dezbateri, el a precizat ca Guvernul a primit doar "un avertisment" si ca nu s-a ajuns inca la procedura de infringement impotriva Romaniei.

Vicepresedintele Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor, democrat-liberalul Adrian Nitu, a explicat miercuri ca OUG 50 nu se va aplica contractelor de credit in derulare, cu exceptia comisioanelor de rambursare anticipata, iar refinantarea creditelor se va renegocia intre banci si clienti.

De asemenea, Nitu a explicat ca a fost modificata prevederea referitoare la obligativitatea bancilor de a refinanta creditele, fara costuri suplimentare. Astfel, bancile pot refinanta creditele in urma unei analize si a negocierii cu clientul in cauza a posibilitatilor de refinantare.

Despre actele aditionale, Adrian Nitu afirmase miercuri ca toate contractele care au fost semnate raman in vigoare. Cele care au fost incheiate conform ordonantei 50 vor ramane totusi in vigoare, cu exceptia situatiei in care sunt atacate de client sau de banca. In acest caz, va avea loc o renegociere a contractului.

Votul final pe OUG 50 a fost amanat luni dupa ce grupurile PSD+PC si PNL au anuntat ca nu vor sustine o ordonanta amendata la Comisia de buget, finante si banci a Camerei Deputatilor de catre democrat-liberali la presiunea bancilor si a FMI, in detrimentul consumatorilor, dar agreeaza forma initiala a actului normativ.

Liberalul Eugen Nicolaescu a declarat la dezbateri ca legea, in forma care va este adusa in plen, este in favoarea bancilor si ca PNL va ataca OUG 50 la Curtea Constitutionala.

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor