Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a definitivat Normele privind rezervele tehnice pentru asigurarile de viata, activele admise sa le acopere si dispersia activelor admise sa acopere rezervele tehnice brute. Noul act normativ intervine pe piata in conjunctura in care deja Romania este admisa in UE de anul viitor, iar respectivele norme respecta reglementarile similare din spatiul european respectiv.
Potrivit noului act normativ, asiguratorii care practica activitatea de asigurari de viata trebuie sa constituie rezerve tehnice, inclusiv rezerve matematice, la un nivel care sa le permita onorarea tuturor obligatiilor asumate prin contractele de asigurare.
Valoarea acestor rezerve trebuie determinatepe baza unor principii, dintre care, in opinia noastra cele mai importante par a fi cel potrivit caruia valoarea rezervelor tehnice pentru aceasta clasa de asigurari se calculeaza printr-o evaluare actuariala prospectiva suficient de prudenta, luand in considerare toate obligatiile viitoare, determinate de conditiile de asigurare pentru fiecare contract de asigurare existent, incluzand toate beneficiile garantate, inclusiv valorile de rascumparare garantate, bonusurile la care asiguratii, contractantii sau beneficiarii sunt deja indreptatiti, fie colectiv, fie individual, indiferent de tipul bonusurilor in cauza - dobandite, declarate sau alocate, toate cheltuielile, inclusiv comisioanele si toate optiunile disponibile pentru asiguratii, contractantii sau beneficiarii pe baza termenilor contractului, dar din care se deduce valoarea primelor viitoare datorate.
De asemenea, rezerva de prime se va calcula lunar prin insumarea cotelor parti din primele brute subscrise, aferente perioadelor neexpirate ale contractelor de asigurare, astfel incat diferenta dintre volumul primelor brute subscrise si aceasta rezerva sa reflecte primele brute alocate partii din riscurile expirate la data calcularii, cu precizarea ca aceasta rezerva se calculeaza separat pentru fiecare contract de asigurare.
In ceea ce priveste rezervele matematice, prevederile actului normativ sunt deosebit de clare, dar din lipsa de spatiu vom preciza doar cateva aspecte in cadrul de fata. Astfel, orice rezerva matematica negativa va fi raportata si evidentiata ca fiind egala cu zero. De asemenea, cand valoarea de rascumparare a unui contract de asigurare este garantata, valoarea rezervelor matematice pentru acel contract de asigurare va fi mentinuta permanent cel putin la nivelul valorii garantate.
Cele mai interesante reglementari se refera la dobanda. Noile reglementari practic elimina orice concurenta neloiala in ceea ce priveste obligatiunile emise de stat si chiar pe cea facuta institutiilor de credit, in special bancilor. Astfel, cand contractele de asigurari generale prevad o rata garantata a dobanzii, aceasta poate varia in functie de moneda in care este exprimat contractul, cu conditia sa nu depaseasca 60% din rata dobanzii pentru obligatiunile emise de statul in a carui moneda este exprimat contractul, sau dupa caz, rata dobanzii de refinantare a Bancii Centrale Europene. De asemenea, pentru contractele exprimate in moneda altui stat membru al UE, CSA va consulta autoritatea competenta din statul membru in a carui moneda este exprimat contractul. Dar actul normativ mai prevede ca rata garantata a dobanzii va fi de maximum 3,5% pentru contractele de asigurari emise in lei si maximum 2,5% pentru contractele emise in valuta, cu precizarea suplimentara ca stabilirea unei rate maxime a dobanzii nu implica faptul ca asiguratorul sa fie obligat sa foloseasca o rata atat de ridicata.
Totusi, trebuie mentionat in cadrul de fata ca prevederile precedente nu vor fi aplicate la contractele de asigurari de viata si anuitati, care sunt legate de fonduri de investitii, in cazul contractelor de asigurari cu prima unica pentru o perioada de pana la opt ani, la cele fara participare la beneficii si in cazul contractelor de anuitati fara valoare de rascumparare. Totusi, in ultimele doua cazuri, la alegerea unei rate prudente a dobanzii, poate fi luata in considerare moneda in care este exprimat contractul si activele corespunzatoare detinute in momentul incheierii contractului sunt evaluate la valoarea lor. De asemenea, rata dobanzii folosita nu poate depasi randamentul previzionat al activelor, calculat in conformitate cu reglementarile in vigoare, avand in vedere si o deducere adecvata.
Sursa: Bloombiz
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...