Un club secret al bancherilor conduce piata derivatelor, deciziile grupului afectand pretul final al multor produse de interes mondial, precum titeiul sau cerealele. Bancile implicate in monopol intermediaza tranzactiile intre vanzatori si cumparatori, comisionul lor fiind necunoscut celorlalti parteneri din tranzactie.
Cum functioneaza acest grup? In cea de a treia miercuri a fiecarei luni, noua membri ai societatii elitiste Wall Street se aduna in centrul Manhattanului, pentru a se pune de acord cu privire la piata derivatelor, instrumente folosite de banci pentru a evita riscul, pe care acestia o controleaza, scrie The New York Times, cea care deconspira monopolul detinut de cele noua banci.
Bancherii au un obiectiv comun, acela de a proteja interesele marilor banci pentru piata derivatelor, una dintre cele mai profitabile si controversate arii financiare. Ei impartasesc, de asemenea, un secret comun, detaliile privind reuniunile acestora si identitatea lor fiind strict confidentiale. In teorie, acest grup exista pentru a proteja integritatea pietei, in practica, se apara pozitia dominanta a marilor banci.
De altfel, bancile din acest grup s-au luptat pentru a bloca intrarea pe piata de trilioane de dolari a altor banci. Deciziile luate de aceasta societate elitista afecteaza preturile finale ale bunurilor precum titeiul sau cerealele.
Cum s-a ajuns aici?
In mod ironic, acest grup s-a dezvoltat in timpul crizei financiare din 2008. O preocupare majora in timpul crizei a fost ca nimeni, nici macar Guvernul, sa nu intervina pe piata. Panica a dus la necesitatea de a controla astfel piata.
In mijlocul crizei, autoritatile de reglementare au ordonat bancilor sa accelereze planurile de salvare si sa infiinteze un centru de tranzactionare care sa se ocupe de derivate. Intentia a fost aceea de a reduce riscul si de a creste stabilitatea pe piata. Secretul din jurul instrumentelor derivate de tranzactionare este un factor-cheie, menit sa permita bancilor sa faca profituri atat de mari.
Totul a dus la formarea unui cerc inchis, in care nimeni nu poate patrunde. De exemplu, Bank of New York Mellon, care are o anumita reputatie, fiind fondata in 1784 de catre Alexander Hamilton si care ofera azi servicii administrative pe mai mult de 23 miliarde de dolari, a incearca sa patrunda pe piata instrumentelor derivate, insa a fost respinsa.
Motivul invocat a fost acela ca banca are prea putin capital si, astfel, prezinta un potential pentru piata globala. Banca respinge aceasta explicatie, considerand-o absurda. "Noi nu suntem un nimeni", a declarat Sanjay Kannambadi, directorul executiv al BNY Mellon. Motivul real este, potrivit lui, acela ca "rivalii doresc sa-si pastreze marjele de profit".
Cei noua executivi care fac parte din aceasta comisie care decide cine intra sau nu pe aceasta piata sunt, conform publicatiei, Thomas J. Benison de la JP Morgan Chase & Company -SUA, James J. Hill de la Morgan Stanley - SUA, Athanassios Diplas de la Deutsche Bank - Germania, Paul Hamill de la UBS - Elvetia, Paul Mitrokostas de la Barclays - Marea Britanie, Andy Hubbard de la Credit Suisse - Elvetia, Oliver Frankel de la Goldman Sachs, Ali Balali de la Bank of America - SUA, Biswarup Chatterjee de la Citigroup - SUA. Grupul este asociat ICE Trust, institutie cu rezonanta in tranzactiile cu derivate.
Valoarea tranzactiilor si profiturile rezultate de bancile mentionate sunt greu de determinat, dar estimarile arata profituri de miliarde de dolari anual, bani ce vin din aceste operatiuni cu derivate. Ceea ce influenteaza aceste cifre este lipsa transparentei si competitivitatii si, tocmai de aceea, pentru a-si mentine suprematia, bancile nu lasa pe nimeni sa patrunda.
Potrivit lui Theo Lubke, cel care pana in aceasta toamna a supravegheat reformele derivatelor de la Federal Reserve Bank din New York, ca ar fi bine ca bancile sa nu priveasca piata ca un intreg.
"In esenta, bancile nu trebuie sa se autoreglementeze. Acesta nu este interesul lor principal", a spus Lubke.
Ramane de vazut daca autoritatile de reglementare vor crea noi reguli, care vor schimba drastic tranzactionarea cu derivate, sau vor lasa in continuare bancherii sa faca jocurile pe Wall Street. Pana atunci, ministerul de Justitie a demarat o ancheta in acest caz, urmarind sa investigheze practicile anticoncurentiale ale bancilor.
Ce sunt derivatele financiare?
Derivatele financiare sunt instrumente a caror valoare depinde de sau deriva din valoarea altui activ, cum ar fi o actiune, o obligatiune, o marfa sau un indice al preturilor actiunilor.
Instrumentele financiare derivate fluctueaza in tandem cu activul de baza si pot fi utilizate atat in scopuri speculative, cat si pentru a reduce sau a controla un risc nedorit.
Sursa; Ziare.com
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...