Mai multe banci mari, printre care Citigroup Inc, se pregatesc sa constituie un fond de 80 miliarde dolari pentru a cumpara active ipotecare si alte actiuni, cu scopul de a preveni extinderea la nivel global a crizei creditelor ce afecteaza Statele Unite. Reprezentanti ai Trezoreriei Statelor Unite au organizat negocieri intre principalele banci din lume, potrivit unor surse avizate. Institutiile financiare sunt din ce in mai preocupate de faptul ca un anumit tip de fond de investitii legat de banci ar duce la pierderea a miliarde de dolari proveniti din imprumuturi pe pietele financiare.
O vanzare rapida a activelor ar putea creste costurile imprumuturilor la nivel mondial, declansa pierderi mari investitorilor iar bancile ar putea fi fortate sa subscrie anumite actiuni in bilanturile contabile. Asemenea vanzari ar putea sa aduca mari pierderi pentru banci si, in cazul cel mai putin favorabil, ar impinge SUA sau Europa spre o recesiune economica.
Acest fond este ultimul, ca reactie la criza creditelor, dupa mai mult de trei ani in care creditarea a fost usor de obtinut, ceea ce a dus la o crestere masiva a imprumuturilor ipotecare in Statele Unite. `Bancile au luat decizii nu tocmai intelepte, iar acum incerca sa iasa cu orice pret din impas`, a declarat directorul executiv al Dalton Investments din Los Angeles, Steve Persky, ce administreaza 1,2 miliarde de dolari.
Citigroup, JPMorgan Chase & Co. si Bank of America Corp. sunt implicate in negocieri, potrivit unor surse avizate. Cele trei banci au refuzat sa faca orice comentariu. Trezoreria SUA este implicata de asemenea in negocieri, fara insa a se pune problema utilizarii unor fonduri publice.
Autoritatea Serviciilor Financiare, mecanismul de reglare a pietei monetare din Marea Britanie, a sugerat bancilor din Anglia sa ia in considerare o eventuala participare la strangerea fondului, a scris sambata Wall Street Journal, citand o sursa familiara cu situatia.
Detalii privind fondul pe care bancile se pregatesc sa il stranga, inclusiv marimea sa, sunt inca dezbatute si se pot schimba pe viitor, odata ce alte banci sau investitori vor dori sa se implice, au declarat sursele mentionate.
Ideea crearii unui fond a fost pentru prima oara adusa in discutie in cadrul unei reuniuni din cadrul Trezoreriei Statelor Unite care a avut loc la jumatatea lunii septembrie la Washington, conform unor surse ce au luat parte la intrunire. Reuniunea a fost condusa de secretarul de stat pe probleme financiare, Robert Steel, si de secretarul pe piete financiare, Anthony Ryan.
Discutiile initiate de autoritatile americane sunt similare cu cele conduse de Federal Reserve Bank din New York in 1998, ce aveau ca scop scoaterea din impas financiar a `coalitiei speculantilor` la bursa, Long-Term Capital Management.
Integral pe The Money Channel
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...