Lupta la baioneta pentru intermedierea creditelor


Data: 08.08.2006

Brokerii de credite bat sucursala bancara: intermediarii creditelor bancare se extind mai repede decat bancile si sunt mai sensibili la tendintele pietei imprumuturilor. Totodata, firmele de intermediere isi reorienteaza activitatea catre imprumuturile cu volum si profit mari, precum cele imobiliare si ipotecare, sau pentru IMM-uri, perioada de aur a creditului mic, de consum, apropiindu-se de sfarsit.

Evolutia rapida a activitatii de brokeraj bancar determina schimbari in strategia de vanzari, creandu-se premisele expansiunii rurale, dar si internationale. `Intentionam sa fim prezenti in toate resedintele de judet, insa ne gandim si la extinderea in afara granitelor, in tari precum Bulgaria`, ne-a declarat Felix Nacea, administratorul Ymax Premier, cea mai veche firma de brokeraj bancar din tara.

Intermediarii de credite scapa clientul de drumuri si cozi la ghiseele bancare si pot fi mai atenti decat bancile cand vine vorba de documentatie. De multe ori, in practica, solicitantul unui credit care a fost refuzat de o banca primeste acelasi imprumut, mijlocit de brokeri. Bancile abia asteapta sa capteze clienti noi care sa le creasca profitul si cotele de piata si sunt, in majoritatea cazurilor, dispuse sa plateasca brokerilor comisioane de pana la 4% din volumul creditului, iar brokerii decongestioneaza din traficul sucursalei bancare si din timpul cheltuit de angajatul bancii cu un potential client.

Meseria de broker bancar de credite este deschisa tuturor celor cu cunostinte economice si bancare, dar si inclinatie catre vanzari. Cu doar 1.000 de euro, in medie, afacerea de brokeraj este deschisa si celor care vor sa aiba propria franciza, spune Felix Nacea, si, in pofida masurilor de restrictionare a creditului impuse de BNR, brokerajul creste.

Expansiune... pana-n Bulgaria
Ymax a reusit sa deschida 11 sucursale noi in ultimele cinci luni, din care una proprie si restul in regim de franciza. Alte trei sunt in curs de inaugurare - din care una in Bucuresti. `Dorim sa deschidem circa 15 sucursale in acest an, iar pana la jumatatea anului viitor sa acoperim toate resedintele de judet`, spune Nacea. `Ne gandim deja la expansiune regionala, in tari precum Bulgaria, unde sunt prezente cam toate bancile mari din Romania, insa activitatea de brokeraj este insuficient dezvoltata`, spune directorul Ymax. Compania are 15 angajati in Bucuresti, iar cele 10 francize dispun, in medie, de cate 5 brokeri. Ymax Premier si-a triplat activitatea in ultimele cinci luni, atat prin forte proprii, cat si prin franciza, urmand sa intermedieze in acest an credite in valoare totala de 35-40 milioane euro.

In acelasi timp, Magazinul de Credite, o firma care abia implineste un an, a reusit sa intermedieze in acest interval imprumuturi de aproape 100 de miliarde de lei vechi, cu doar 5 angajati. Magazinul de Credite a inceput sa se extinda in afara Bucurestiului, deschizand deja primele sucursale la Constanta si Pitesti, unde in prezent se fac recrutari si training, pe lista urmand Brasov si Iasi. `Vom dezvolta in timp sucursale specializate pentru segmentul corporativ`, afirma administratorul Magazinului, Gabriela Bidi.

Reorientare in piata
`Am schimbat recent strategia de vanzari. Nu mai folosim un call-center care sa sune clientii si nu mai oferim doar carduri de credit. Ne-am reorientat catre creditele ipotecare si imobiliare cu ipoteca sau pentru IMM-uri, iar clientii vin acum la noi`, ne-a declarat directorul unei mici firme de brokeraj de credite, cu trei angajati. `Cu vechea orientare aveam lunar, in medie, circa 100 de clienti pentru cardurile de credit, care generau un profit egal cu 1-2 contracte de credit imobiliar. Acum avem 10-20 de dosare de credit imobiliar lunar, cu un volum total al creditarii de 500.000 de euro. Comisioanele noastre sunt platite doar de catre banci si oscileaza intre 0,5 si 2%, in functie de marimea creditului`, sustine sursa citata. `Ne orientam, totodata, catre micile intreprinderi, care au probleme in alcatuirea dosarelor stufoase de credit cerute de banci. Pentru noi, un nou dosar cere aceeasi bataie de cap, dar cu cat creditul e mai mare, cu atat comisioanele sunt mai mari`, sustine directorul firmei de intermediere.

`Viitorul este reprezentat de creditul ipotecar si de investitii imobiliare contractat atat de persoane fizice, cat mai ales de firmele mici, chiar daca creditul personal este acum pe val`, e de parere si Gabriela Bidi, de la Magazinul de Credite

Creditul trece pe lei
`S-au inregistrat cresteri ale creditului personal garantat cu ipoteca, dar si creditul pentru nevoi personale fara garantii si-a continuat ascensiunea. In urma masurilor luate de BNR insa, s-a constatat o schimbare a proportiei intre creditul in valuta si cel in lei - acum balanta inclinand cam 70% catre lei`, sustine Felix Nacea, administratorul Ymax. `In timp ce creditele in valuta sunt preponderent imobiliare, luate pe termen lung (de 20-30 de ani), imprumuturile personale pe termen mediu (de pana la cinci ani) sunt cerute preponderent in lei, probabil si din cauza incertitudinii clientilor cu privire la evolutia monedei nationale`, adauga acesta.

Cererea de credit ipotecar in euro pare sa depinda intr-o mare masura de moneda-etalon adoptata de pietele regionale, mai degraba decat de masurile restrictive ale creditarii in valuta sau lei impuse de BNR.

`Am constatat cu surprindere ca daca creditul imobiliar este orientat in Bucuresti catre euro, intrucat preturile sunt afisate si negociate in euro, in schimb, in provincie, preturile sunt stabilite si negociate in lei si, in consecinta, creditul este luat in moneda nationala`, spune Nacea.

Comisioane de 1-4%
Magazinului de Credite lucreaza cu doar patru banci, pe anumite segmente (IMM) doar cu una si in anumite cazuri cere comision si de la clienti. De exemplu, pentru un credit personal contractat la Finansbank clientul va fi taxat cu 3,25%, iar pentru unul de la Piraeus - cu 2%. BCR si Banca Romaneasca acorda Magazinului propriile comisioane pentru extinderea bazei de clienti. Comisionul final al Magazinului ajunge insa la 4% in medie, fie ca-l plateste banca, fie ca e completat de client.

Ymax are un rulaj mai mare, colaborand cu sase banci pe toate segmentele de creditare, iar comisioanele sunt mai mici. Ele ating o medie de 1% si nu sunt platite de clienti, ci doar de banci. Majoritatea brokerilor nu iau comisioane de la clienti. `In plus, francizorii nostri au constatat ca bancile nu ofera firmelor mici comisioane la fel de bune si au preferat sa deschida afacerile sub franciza Ymax, volumul mai mare al creditelor asigurand si o crestere a comisioanelor`, sustine Felix Nacea.

Brokerii ofera toate tipurile de credite, insa prefera sa le ocoleasca pe cele care merg mai prost. De exemplu, solicitarile foarte scazute pentru cardurile de credit stimuleaza foarte putin interesul acestora.

`Comisionul pe care il primim de la banci se calculeaza ca procent din volumul creditului retras de client, iar clientii cu carduri pot sa `traga` sau nu linia de credit de pe card. De aceea pentru carduri primim comisioane mici`, explica Gabriela Bidi.

Extinderea sucursalelor asigura insa negocierea unor comisioane mai bune cu bancile. Iar bancile care au mizat pe brokeri si reprezentanti mobili vor urca in topul activelor nete, surprinzandu-si adversarii mai conservatori.

Sursa:
Saptamana Financiara

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor