Noul Regulament privind reglementarile ce ar putea duce la o relaxare a conditiilor pentru contractarea unui imprumut a intrat in vigoare. Astfel, bancile comerciale vor putea elimina obligativitatea achitarii unui avans de catre persoanele ce doreau sa-si achizitioneze un imobil cu ajutorul unui credit ipotecar.
Bancile comerciale trebuie sa transmita BNR noile lor conditii de creditare pentru a primi un aviz in urma caruia vor putea sa acorde credite in alte conditii decat cele impuse de Norma 10 din iulie 2005.
Noile reglementari vor permite bancilor comerciale sa elimine avansul pe care persoanele care doreau sa acceseze un credit imobiliar trebuiau sa-l detina si care reprezenta 25 la suta din valoarea creditului, precum si plafoanele de indatorare, care nu puteau depasi 35 la suta din venit pentru creditele imobiliare, 30 la suta pentru creditele de consum, respectiv de 40 la suta plafonul general.
Adrian Vasilescu considera ca schimbarile pe piata bancara nu se vor face simtite imediat si nu va exista o crestere dinamica a creditarii. `Nu confirm ca va fi o crestere vertiginoasa a creditarii. Bancile vor fi chiar mai prudente decat a fost banca centrala, pana acum`, a apreciat Adrian Vasilescu.
`Cred ca libertatea aceasta privind creditarea trebuie inteleasa in sensul fiolozofic propriu. Daca incepem sa analizam documentul care a fost semnat vineri seara la Banca Nationala, este normal sa facem si o analiza lingvistica, plecand de la titlu. Regulament este un cuvant mai moale decat Norma. Din 2003 pana acum, in materie de creditare, banca centrala a dat numai norme. Norma insemna strictete. Cuvantul regulament este un cuvant mai moale.
Sunt si alte cuvinte cheie care merita interpretate. De exemplu, apare cuvantul aprobare. Cine aproba? Banca isi face norma si un for din banca aproba norma. Banca Centrala nu aproba acum. La Banca Centrala a fost folosit cuvantul validare. Dupa ce forul din banca comerciala a aprobat norma, Banca Centrala, prin Directia de Supraveghere valideaza documentul. Mai departe sunt trecute cateva conditii simple. Pe regulament va trebui sa fie scris cui se acorda creditul, in al doilea rand ce fel de venituri trebuie sa aiba acea persoana si cu care se poate inscrie in lista eligibila. Apoi trebuie sa mai apara acolo ce riscuri de nerambursare, care exista si banca va trebui sa aiba o metodologie pentru strategia de riscuri`, a explicat Adrian Vasilescu.
Cand vorbim despre credite trebuie sa ne gandim ca pot aparea si riscuri de nerambursare. Codul de procedura civila spune ca indiferent de rata, de exemplu un plafon de 60 la suta din venit, iar procedura civila spune ca o banca nu se poate atinge de mai mult de 50 la suta din venitul unui datornic, a spus Vasilescu.
Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Gratian ghetea, a apreciat, la un post de televiziune, ca dobanzile mari la credite, aplicate in prezent de bancile comerciale din Romania, sunt rezultatul nivelului ridicat al rezervelor obligatorii pe care acestea trebuie sa le constituie la Banca Nationala.
'Cu cat rezerva minima obligatorie este mai mica cu atat si bancile comerciale pot reduce dobanzile la credite. Rezerva minima obligatorie este in continuare foarte mare', a aratat Ghetea.
Potrivit Biroului de Credit, institutie la care bancile comerciale raporteaza situatia restantelor inregistrate de clientii lor, la finele anului trecut valoarea creditelor restante inregistrate de persoanele fizice din Romania se ridica la 419 milioane lei, in crestere cu 144 la suta fata de valoarea inregistrata la aceeasi data a anului 2005.
La sfarsitul lui 2006, sistemul informatic al Biroului de Credit inregistra un numar de 278.500 de debitori-persoane fizice cu obligatii restante curente, reprezentand o crestere de 48 la suta fata de 31 decembrie 2005.
Sursa: Bloombiz.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...