Leul, performante contrare: campion al valutelor, corijent in materie de dobanzi la credite


Data: 12.12.2006

Dupa o crestere economica de 7,8% pe primele 9 luni ale anului, Romania a intrat in categoria felinelor, multi specialisti caracterizand-o drept `tigrul Europei Rasaritene`. Pe acest teritoriu al felinelor, se remarca insa leul, moneda nationala fiind `campion mondial al valutelor in 2006`, dupa cum titreaza pe prima pagina Curierul National.

`Dobanzile la creditele in lei au crescut in ciuda scaderii inflatiei`, subliniaza Ziarul Financiar, iar Banii Nostri puncteaza punctele forte si slabe ale ultimei inventii ale `zanului` de la BT. ...

`Leul a fost cea mai performanta moneda la nivel mondial, scrie Curierul National pe prima pagina, citand o analiza Bloomberg. De la incepul anului, leul s-a apreciat in termeni nominali cu 21 de bani fata de dolari, 20% in termeni procentuali. Chiar si fata de una dintre cele mai stabile monede din lume, lira sterlina, leul a avut o apreciere importanta.

De asemenea, scrie publicatia, 2006 a consemnat o alta premiera: `opt institutii straine au emis, pe parcursul acestui an, obligatiuni in lei`.

Estimarile in ceea ce priveste evolutia leului sunt in continuare pozitive. Curierul National il citeaza pe Oliver Kastner, managerul unui fond care directioneaza 5% din cele 7 miliarde de dolari investiti catre piata romaneasca, care declara: `Ne asteptam in continuare la o apreciere a leului. (...) Sunt o multime de investitori care deocamdata nu pot investi in Romania, dar o vor face dupa aderarea tarii in UE. Companiile vor sa profite de evolutia pozitiva a economiei si de mana de lucru ieftina`.

In pagina 4, Ziarul Financiar remarca cresterea dobanzilor la creditele in lei, in ciuda scaderii inflatiei. `Au crescut dobanzile la creditele noi pentru persoane fizice, mai ales in lei, dar si la euro in octombrie, in timpul in care bancile au avut grija sa anunte doar campanii promotionale`, scrie ZF.

In privinta cifrelor, dobanda medie la un credit in lei a crescut in octombrie cu 1,1 puncte procentuale fata de septembrie, ajungand la 13,7%. ZF mentioneaza ca nu trebuie sa uitam ca acestor cifre li se adauga comisioanele percepute de banci, ceea ce sporesc costul unui imprumut.

`Statistica BNR contrasteaza destul de strindent cu imaginea publica construita de promotiile bancilor, care tot anunta ieftiniri ale creditelor. Si inca mai mult contrasteaza cu tentinda de scadere accelerata a inflatiei din ultimele luni, care a inregistrat minim dupa minim. Dupa datele centralizate de BNR, dobanda reala la creditele in lei a crescut inca si mai mult pe seama scaderii inflatiei, ceea ce ar fi trebuit sa se vada intr-o mnajorare a castigurilor obtinute de banci in trimestrul al patrulea` - scrie Ziarul Financiar.

In privinta dobanzilor la creditele in euro, acestea au crescut in octombrie cu 0,3 puncte procentuale, ajungand la 8,5% pe an, scumpire explicabila tinand cont de evolutia dobanzilor de referinta pentru moneda europeana. `Adevarul este insa ca piata locala a creditelor in moneda europeana nu urmeaza cu fidelitate miscarile ratelor de referinta pentru euro, nivelurile inregistrate la creditele noi acordate in octombrie fiind inferioare celor atinse in iulie-august`, noteaza ZF.

Banii Nostri ne invita in ultimul numar intr-o plimbare `Cu Banca Transilvania prin labirintul comisioanelor`. Ghid va fi `zanul` care `si-a folosit bagheta si a scos din joben un produs pentru achizitia de proprietati imobiliare, fara avans`. Banii Nostri analizeaza acest produs destinat intreprinzatorilor romani, analizandu-i plusurile si minusurile.

Sursa: www.bankingnews.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor