Simplitatea este regula de baza pentru romani, cand vine vorba de contractarea unor servicii si produse din partea bancilor.
Departe de complexitatea sistemului bancar din Occident, in Romania clientii se complica extrem de rar cu alte produse in afara de cele mai mult sau mai putin necesare, cum ar fi un cont bancar, asigurari sau cate un credit.
De asemenea, angajatii romani trebuie sa apeleze la institutiile bancare si pentru pensiile private obligatorii (pilonul II). Astfel, acest produs este unul dintre principalele achizitionate de romanii cu un loc de munca.
Potrivit reprezentantilor bancilor, cel mai vandut produs este contul curent. "Acestuia ii poate fi atasat un card si o descoperire de cont si/sau un credit de consum. Dar combinatia frecventa este cont curent-card-descoperire de cont", a declarat Rozaura Stanescu, directorul executiv delegat al departamentului de strategie si marketing in cadrul BRD-Groupe Societe Generale, pentruBusiness Magazin.
Astfel, diviziile bancare ale institutiilor financiare inregistreaza cel mai mare succes in Romania, in timp ce asigurarile si fondurile de pensii au, deocamdata, putini clienti, cu exceptia pilonului II de pensii, care a atras peste 4,7 milioane de participanti.
Asigurarile de viata, achizitionate fortat
Cu siguranta, romanii nu cred ca poate fi pus un pret pe propria viata. Prin urmare, asigurarile de acest tip nu pot fi vandute de banci prea usor. In cele mai multe cazuri, institutiile financiare sunt nevoite sa-si oblige clientii sa se asigure, in momentul in care incearca sa acceseze diverse credite.
Cu toate acestea, asigurarile de viata reprezinta doar 0,4% din produsul intern brut (PIB). Spre deosebire, in Germania, nivelul se ridica la 3,1%. Explicatia acestei diferente este, insa, destul de simpla: in Romania salariul mediu pe economie este de aproximativ 400 de euro pe luna, in timp ce preturile pentru unele bunuri si servicii sunt similare celor din Europa de Vest, romanii nereusind sa economiseasca indeajuns pentru a plati si asigurari.
Potrivit Corneliei Coman, directorul general al ING Asigurari de Viata, situatia se va schimba, oamenii incepand sa constientizeze beneficiile unei asigurari de viata. In primul trimestru din acest an, volumul total al primelor brute subscrise pe piata de asigurari de viata a fost de aproximativ 393 de milioane de lei. Impartit la numarul de locuitori, acest lucru inseamna circa 4,3 euro pe cap de locuitor.
Asigurarile trec la nivelul urmator
Persoanele care contracteaza o asigurare de viata au, in general, o educatie financiara peste medie si un venit lunar de cel putin 500 de euro pe luna, potrivit directorului general adjunct al Eureko, Carmen Radu.
In timp ce majoritatea aleg o asigurare tranditionala, de economisire, exista si clienti care opteaza pentru asigurarile de tip unit-linked, cu un grad de risc mai mare.
"Aceasta perioada este propice alegerii de produse de tip unit-linked, deoarece valoarea unitatilor de fond achizitionate este scazuta, ceea ce va determina, pe termen lung, cresteri mult mai mari la maturitatea contractului de asigurare", a explicat Radu.
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...