Cresterea inflatiei si a deficitului de cont curent a adus nori negri asupra economiei, punand capat euforiei. BNR are de luat maine cea mai dificila decizie din ultimii doi ani, de cand a trecut la regimul de tintire directa a inflatiei: incepe un ciclu de scumpire a creditului in lei sau amana inca o data cresterea dobanzii, desi tinta pe 2007 este definitiv compromisa, fiind amenintata inclusiv cea pe 2008. Banca centrala nu va mai putea recalibra instrumentul de dobanda pana in ianuarie cand este programata urmatoarea sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie. Totusi, comentariile recente ale guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, privind posibilele consecinte negative ale unei cresteri de dobanda au temperat asteptarile mai multor analisti in privinta deciziei de miercuri.
`Ne mai putem permite sa apasam pe pedala politicii monetare, iar prin cresterea dobanzii sa atragem noi capitaluri pe termen scurt?`, s-a intrebat retoric Isarescu.
Florin Catu, care a preluat din nou rolul de analist-sef al ING Bank Romania, crede ca BNR nu va ceda in fata presiunii create de asteptarile pietei si va mentine dobanda la 7%. De altfel, in ultima perioada multi jucatori s-au pozitionat in perspectiva unei iminente cresteri de dobanda. Catu crede ca BNR o astfel de decizie printr-un mesaj verbal mai agresiv si printr-o sterilizare ferma a lichiditatilor pentru a se asigura ca dobanzile pe termen scurt raman deasupra ratei de politica monetara. Mai mult, Catu ia in calcul chiar o scadere de dobanda pe termen mediu, in ipoteza unei deteriorari peste asteptari a cresterii economice autohtone si globale.
In ultimele saptamani, guvernatorul Mugur Isarescu a trecut la o retorica mai agresiva la adresa riscurilor de relaxare a politicii fiscale, interpretata de analisti drept un semn de preocupare pentru apararea credibilitatii BNR, care este in joc in conditiile ratarii tintei de inflatie.
Isarescu afirma ca politica fiscala trebuie sa sustina in continuare procesul de dezinflatie, iar cheltuielile bugetare trebuie oprite.
Analistul economic Radu Craciun apreciaza ca BNR este ingrijorata de faptul ca nu mai are instrumente pentru a lupta singura cu dezechilibrele din economie, insa nu poate acuza politica fiscala din primele noua luni ale acestui an.
El crede ca BNR va gasi un compromis in majorarea dobanzii cu doar un sfert de punct procentual, pentru a arata ca face ceva impotriva presiunilor inflationiste, dar nici nu antreneaza noi presiuni de apreciere a leului.
`Ca abordare pur rationala, cred ca ar fi catastrofal ca BNR sa nu faca absolut nimic in conditiile in care obiectivul sau principal este tintirea inflatiei, iar anul acesta vom avea o depasire mare a tintei. Chiar daca BNR poate invoca diferite clauze de exonerare privind angajamentul fata de tinta de inflatie, nimeni din afara nu se uita la clauze, ci ramane doar faptul ca tinta este ratata`, spune Craciun.
Analistii Citi se asteapta ca BNR sa ridice dobanda cu jumatate de punct, pana la 7,5%, pe seama inrautatirii perspectivelor de inflatie, in timp ce pentru Ungaria, Polonia si Slovacia preconizeaza mentinerea nivelurilor actuale. `Inrautatirea accentuata a perspectivei de inflatie si riscurile asociate cu depasirea limitei superioare a tintei pe 2007 ne sugereaza ca intarirea politicii monetare prin majorarea dobanzii este inevitabila`, afirma Iker Domac, analistul Citi pentru Romania, Serbia si Turcia. Totusi, Citi apreciaza ca nu poate fi exclusa o majorare de doar 0,25 puncte procentuale, luand in calcul comentarile recente ale guvernatorului BNR in favoarea unei reactii moderate a politicii monetare fata de cresterea presiunilor inflationiste.
Un articol de: Liviu Chiru, Razvan Voican
Integral in Ziarul Financiar
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...