Institutiile financiare care vor sa se transforme in institutii de credit vor trebui sa depuna la banca centrala un plan de activitate cu situatia financiara curenta detaliata, care sa arate ca ponderea creditelor restante si indoielnice in portofoliu a fost sub media pietei in ultimul an. Cerinta este cuprinsa intr-un proiect de regulament propus de Banca Nationala a Romaniei (BNR), aflat in dezbatere publica pana pe 23 noiembrie.
`Ponderea creditelor restante si indoielnice (valoare neta) in total portofoliu credite (valoare neta) al institutiei financiare care solicita aprobarea transformarii in institutie de credit nu trebuie sa se situeze, in ultimele patru trimestre anterioare datei depunerii cererii, sub media anuala a sistemului bancar romanesc calculata si publicata de Banca Nationala a Romaniei`, se arata in proiectul publicat pe pagina de internet a bancii centrale.
Planul de activitate care va fi depus la banca centrala va cuprinde situatia curenta a institutiei financiare care solicita aprobarea, in care sunt detaliate dimensiunea si structura clientelei, tipul activitatilor desfasurate, produsele oferite, structura organizatorica, numarul de salariati, costurile salariale, sursele de finantare utilizate, rentabilitatea economica si financiara.
De asemenea, banca centrala va solicita prezentarea detaliata si in evolutie a surselor de constituire a capitalului social, care trebuie sa fie constituit numai din varsaminte in numerar, precum si numarul actiunilor detinute de catre fiecare actionar, se arata in proiectul de regulament.
Dosarul depus la banca centrala trebuie sa mai contina c lasificarea creditelor si plasamentelor aflate in portofoliu la sfarsitul ultimelor patru trimestre anterioare datei depunerii cererii, necesarul de provizioane si nivelul acestora, precum si graficul de realizare a masurilor necesare pentru indeplinirea cerintelor cerute de banca centrala, inclusiv cele privind majorarea capitalului social, conectarea la sistemul de plati si la sistemul de comunicatii interbancare.
BNR va trebui sa decida daca aproba sau nu transformarea institutiei financiare in institutie de credit in termen de cel mult patru luni de la primirea cererii si comunica in scris solicitantului hotararea sa, iar in caz de decizie nefavorabila, va trebui sa o argumenteze.
Integral pe BankNews
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...