Institutiile de credit acuza BNR ca afecteaza concurenta de pe piata


Data: 17.05.2007

Bancile comerciale nu vor sa primeasca pe rand avizul pentru noile norme de finantare a populatiei. Piata bancara este intr-adevar una cu o concurenta acerba. Faptul ca numai o institutie de credit a primit, pana in momentul de fata, acordul BNR pentru noile norme i-a determinat pe unii bancheri sa isi arate nemultumirea fata de modul de lucru al bancii centrale.

O serie de reprezentanti ai institutiilor de credit si-au aratat, ieri, nemultumirea fata de modul in care se desfasoara procesul de aprobare a noilor norme de creditare a populatiei. Astfel, noile reguli impuse de Banca Nationala spun ca fiecare institutie de credit poate sa crediteze persoanele fizice dupa norme proprii, dar care sa fi fost aprobate de catre BNR. Insa, pana in momentul de fata, numai o institutie de credit a primit avizul bancii centrale.

Gerald Schreiner, presedintele Volksbank Romania, sustine ca regulile bancii centrale ar trebui sa fie obiective, nu variabile de la caz la caz. `De ce numai o banca a primit acordul BNR? Toate bancile ar trebui sa aiba aceleasi sanse sa ofere aceleasi tipuri de produse`, adauga Schreiner. Mihai Bogza, presedintele Bancpost, adauga faptul ca impasul in care a ajuns procesul de avizare ar putea sa introduca noi elemente de distorsiune. Asta pentru ca sucursalele bancilor straine din Romania isi desfasoara activitatea dupa regulile bancii-mama. Adica institutiile autohtone de credit sunt dezavantajate in fata unor banci precum ING Bank, Banca Italo Romena, Garanti Bank sau Bank of Cyprus.

Pe de alta parte, oficialii Bancii Nationale sustin ca nu distorsioneaza concurenta din piata bancara. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, subliniaza faptul ca piata bancara este una concurentiala. `Banca Nationala, sub aspect mediatic, are foarte mare grija sa nu influenteze concurenta pe piata`, subliniaza Vasilescu. Mai departe, orice institutie aflata in piata actioneaza dupa viteza de reactie si calitatea actiunilor. `Banca Nationala nu poate sa opreasca toate normele trimise si sa le aprobe pe toate odata. In piata pleaca acele norme care sunt bune`, explica consilierul guvernatorului.

Dar ce inseamna reguli bune? `Ceea ce ne intereseaza este apararea economiilor populatiei. Sunt noua milioane de oameni care economisesc si trei milioane de oameni care iau credite.`, spune Adrian Vasilescu.

Pentru Comisia Europeana, supraindatorarea este un pericol mai grav decat riscul stabilitatii financiare, pentru ca este un caz social. `Iar criteriul pe care il avem despre supraindatorare, atunci cand judecam acest lucru, este luat din cele mai bune practici europene in materie`, conchide Vasilescu. In plus, pana cand si alte banci vor primi avizul BNR pentru normele proprii de creditare, procesul de finantare a populatiei nu este oprit.

Un articol de: Costi Dobrea


Sursa: Adevarul

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor