In ciuda concurentei, dobanzile la cardurile de credit se mentin ridicate


Data: 05.02.2007

Dupa o privire atenta asupra pietei cardurilor si a evolutiei acestei in ultimii 3 - 4 ani, Saptamana Financiara remarca un fapt nu tocmai incurajator pentru consumatori: `Inflatiei de carduri de credit, costuri la fel de impovaratoare`.


`Diversificarea ofertei nu a condus la reducerea dobanzilor. Bancile sunt mai preocupate sa bifeze in portofoliu completarea gamei de produse cu noi carduri decat sa forteze cresterea vanzarilor prin reducerea dobanzilor. Ultimele masuri luate de emitenti s-au concentrat pe cresterea accesului la finantare si, mai nou, pe designul cardurilor`, arata Saptamana Financiara. Publicatia scrie despre extinderea si diversificarea portofoliului de produse, amintind de doi jucatori foarte activi pe piata cardurilor. Este vorba de Bancpost, care a lansat o gama de carduri de credit Visa, pe langa cele sub sigla American Express, dar si doua produse in parteneriat cu Tarom. De asemenea OTP Bank, care a debutat in 2006 cu cardul de credit MasterCard, urmat de produsul co-branded cu MOL si cardul Visa Gold.

Dobanzile sunt in continuare `incapatanate` si nu se reduc, subliniaza SFin, desi in mod normal diversificarea ofertei ar fi trebuit sa conduca la ieftinirea costului creditelor pe card. Cu cateva exceptii, dobanzile depasesc pragul de 20%. Bancile evita sa micsoreze dobanzile la cardurile de credit, scrie publicatia, oferind exemplul Raiffeisen Bank. Banca lansa in 2003 cardul de credit MasterCard cu dobanda 32%, iar singura micsorare a dobanzii a avut loc in 2005, cand a fost coborata cu 4 puncte procentuale. `Intre timp, Raiffeisen a redus dobanzile in lei cu 15 puncte procentuale la creditele imobiliare`, precizeaza SFin.

`Concurenta intre banci se rezuma in prezent la suspendarea temporara a unor comisioane`, apreciaza SFin, fiind vorba de taxe de emitere sau comisioane anuale de administrare. De asemenea, `bancile au fost extrem de preocupate sa ofere clientilor posibilitatea de a contracta credite mai mari pe card`. SFin precizeaza ca a fost redusa suma minima de rambursat lunar, iar perioada de gratie a fost extinsa.

`Bancile mici isi extind rapid reteaua de unitati`, titreaza Adevarul, subliniind ca unul dintre obiectivele pentru acest an al bancilor mici este cresterea numarului de unitati teritoriale, obiectiv `pentru care sunt dispuse sa aluce sume importante`. In aceasta categorie a bancilor mici publicatia include institutiile financiare cu cota de piata sub 5%.

Adevarul scrie ca cei de la Romexterra Bank isi propun anul acesta sa deschida 35 de noi unitati, `primele 15 fiind planificate a fi inaugurate in prima jumatate a anului`. Astfel, reteaua Romexterra va ajunge la 96 de unitati. De asemenea, `Egnatia Bank vrea sa-si dubleze practic reteaua teritoriala`, urmand sa deschida in 2007 10 unitati noi. `Bugetul prevazut de banca oscileaza intre 250.000-300.000 de euro pentru fiecare unitate`, precizeaza Adevarul, citand oficiali ai bancii.

`In acest an, planificam sa deschidem alte 70 de noi sucursale, astfel incat reteaua bancii sa ajunga la 150 de unitati`, declara la randul sau directorul general al Bancii Romanesti, Andreas Maragkoudakis. Despre alta banca greceasca, Piraeus Bank, Adevarul scrie ca a ajuns la 46 de unitati, iar in perioada urmatoare vrea sa ajunga la 85-90 de sucursale si sa fie prezenta in fiecare resedinta de judet.

`BT lupta pentru cota pe creditul ipotecar cu o dobanda de 6,5% la lei`, subliniaza Ziarul Financiar astazi. Banca Transilvania ofera credit imobiliar in lei cu o dobanda de 6,5% pe an, nivel fix in primii 3 ani ai imprumutului. De asemena, BT a extind perioada de rambursare cu 5 ani, pana la 30 de ani.

ZF vorbeste despre o adevarata `batalie pe zona creditului ipotecar/imobiliar` in acest inceput de an, in conditiile in care mai multe banci ofera `reduceri, promotionale sau definitive, de dobanzi sau prelungind perioadele de rambursare`. Astfel, in prima luna a anului Volksbank a redus promotional dobanda la creditele in lei pana la `minimum istoric` de 5,95%, fiind urmata de BCR, care a scazut dobanzile la imprumuturile in euro la 6,2%. `Aceasta a fost prima miscare facuta de BCR pe zona de retail dupa preluarea de catre Erste, care ar trebui sa semnalizeze pietei ca liderul sistemului nu este dispus sa piarda teren pe parcursul integrarii in grupul austriac`, apreciaza ZF. La randul lor, maghiariii de la OTP au extins perioada de rambursare la creditele imobiliare la 35 de ani.

Sursa:
www.bankingnews.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor