Imprumuturile in valuta au luat din nou fata creditelor in lei in preferintele populatiei. In schimb, economiile in lei au avut mai mult succes.
Creditele acordate firmelor si populatiei au avansat, in februarie, cu 3,2% pina la 95,4 miliarde lei (aproape 28,5 miliarde de euro), cu o crestere mai accentuata pe componenta in lei, de 3,9%, dar un spor semnificativ a fost consemnat si la nivelul finantarilor in valuta, de 2,8%. Potrivit datelor publicate de BNR, imprumuturile in valuta au inregistrat o crestere de 84,1% in perioada februarie 2006/februarie 2007, in timp ce componenta in lei a creditului acordat populatiei a inregistrat o crestere de 82,1%.
Viteza tripla la creditul valutar
In februarie, ritmul de crestere a creditului in valuta acordat persoanelor fizice l-a depasit de trei ori pe cel al imprumutului in lei. Creditul neguvernamental in lei acordat populatiei a crescut cu 1,5% fata de luna anterioara, pina la 24.084,4 mil. lei, in timp ce componenta in valuta a avansat in aceeasi perioada cu 4,7%, pina la 17.291 mil. lei. Creditul neguvernamental a crescut in luna februarie cu 3,2%, pina la nivelul de 95.481,7 mil. lei. Exprimata in termeni reali, evolutia anualizata este de 49,5%. Creditul in lei a avansat cu 58,2% in termeni reali in comparatie cu 28 februarie 2006, ajungind la 49.465,6 mil. lei, nivel cu 3,9% mai mare decit in luna anterioara. Componenta in valuta a inregistrat o crestere anuala, exprimata in euro, de 50,2%, pina la 46.016,1 mil. euro, cu 2,8% mai mult decit in ianuarie 2007.
Economiile in lei cresc mai repede
Evolutia principalilor indicatori pe luna februarie indica un avans mai accelerat al economiilor populatiei in moneda nationala fata de creditele contractate. Depozitele in lei ale populatiei au crescut cu 3,9% fata de luna ianuarie, in timp ce creditele in lei au crescut in aceeasi perioada cu 1,5%. Valoarea acestor depozite a ajuns la 31.655,9 mil. lei, reprezentind o crestere in termeni reali de 35,1% fata de 28 februarie 2006. Depozitele in lei ale rezidentilor, persoane juridice si firme, s-au ridicat in februarie la 65.470,7 mil. lei, in crestere cu 0,7% fata de luna anterioara, pe fondul reducerii cu 2,1 procente a depunerilor persoanelor juridice.
Depozitele in valuta ale populatiei si firmelor, exprimate in lei, au crescut cu 3,9% pina la nivelul de 30941,1 mil. lei.
Comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, depunerile in valuta ale rezidentilor exprimate in euro au inregistrat o crestere de 20,9%. Depunerile in valuta ale gospodariilor populatiei au crescut cu 45,8%, iar depozitele in valuta ale persoanelor juridice au scazut cu 0,3%.
Un articol de: Daniel Oanta
Sursa: Cotidianul
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...