GUVERNUL NE TINE CREDITUL SCUMP


Data: 10.08.2007

Banca Nationala anunta ca va interveni pentru a calma `starea de euforie` legata de cheltuielile bugetare. Majorarile salariale si cresterea pensiilor se pot intoarce anul acesta impotriva romanilor. Mai precis, dobanda la credit se va mentine la niveluri ridicate. Pentru a contrabalansa efectele negative ale cheltuielilor guvernamentale ridicate, Banca Nationala ar putea reveni, dupa mai multe luni de relaxare, la o politica monetara restrictiva. `Am observat o stare de euforie fata de cheltuielile de la bugetul Romaniei. Este timpul ca BNR sa actioneze pentru calmarea acestei euforii`, a declarat pentru Reuters, guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu. Iar BNR nu poate interveni decat prin parghiile care tin de politica monetara. `Banca Nationala nu poate interveni direct in politica Guvernului, insa o poate face indirect. BNR poate sa revina la o politica monetara mai restrictiva`, ne-a explicat analistul economic Liviu Voinea. O politica monetara mai restrictiva ar putea insemna si mentinerea rezervelor minime obligatorii ale bancilor la niveluri ridicate si implicit, un cost al creditarii mai mare.

`Interventia BNR ar insemna in primul rand sa nu mai diminueze dobanda de politica monetara. In al doilea rand, BNR ar putea sa nu mai diminueze rezervele minime impuse bancilor asa cum avea in plan. Sub presiunea cheltuielilor guvernamentale in crestere, BNR nu isi va mai permite sa dea drumul la bani in piata`, spune Voinea. Aceleasi modalitati de intrventie le identifica si consilierul guvernatorului. `BNR nu poate interveni decat prin parghiile specifice politicii monetare. Are la dispozitie dobanda-cheie, cursul de schimb si celelalte puncte de absorbtie`, ne-a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.

Banca centrala a redus dobanda de politica monetara de la 8,75 pana la 7% pe parcursul acestui an. Rezervele minime impuse bancilor au ramas insa la cel mai ridicat nivel din Europa. Bancile romanesti depun 40% din depozitele atrase in valuta si 20% din cele in lei in rezervele Bancii Nationale. Pentru ca diferenta dintre dobanda oferita clientilor si cea primita de la BNR este foarte mare bancile sustin ca dobanzile nu vor scadea semnficativ pana nu se reduc rezervele. Cresterile salariale importante, majorarea pensiilor si cheltuielile generate de apropiata campanie electorala pentru alegerile europarlamentare sunt principalele motive de ingrijorare pentru banca centrala.

La prezentarea celui mai recent raport asupra inflatiei, guvernatorul Isarescu a declarat `cod galben` pe salarii si a amintit ca veniturile au crescut la mijlocul anului cu 20%, aproape dublu fata de productivitatea muncii. `Probabil ca guvernatorul se referea la cheltuielile suplimentare legate de campania electorala`, spune Adrian Vasilescu referindu-se la declaratia guvernatorului. Banca Nationala poarta un dialog continuu cu autoritatile care insa par sa nu asculte de sfaturile BNR.

Un articol de: Serban Buscu

Integral in Cotidianul 

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor