Goldman Sachs plateste o amenda de 550 milioane dolari


Data: 16.07.2010

Goldman Sachs a acceptat joi sa plateasca o amenda de 550 milioane dolari, mai mica decat asteptarile analistilor ca urmare a acuzatiilor venite dinspre oficialii americani conform carora gigantul bancar si-a indus in eroare, in mod intentionat, investitorii, astfel incat acestia sa tranzactioneze produse derivate obtinute pe baza unor ipoteci.

Prin efectuarea acestei plati, Goldman Sachs pune capat celui mai mare proces de la inceputul crizei in care unul dintre atacantii principali ai sistemului financiar este pus sub acuzare, arata
Financial Times.

Desi amenda este cea mai mare de acest fel impusa unei companii de pe Wall Street, ea reprezinta totusi veniturile aproximative ale Goldman la capatul unei saptmani de tranzactionare, fiind considerabil mai mica decat amenda initiala de 1 miliard dolari, pe care Securities and Exchange Commission a stabilit-o in aprilie.

Goldman a reusit, de asemenea, sa-i convinga pe oficiali sa transfere intelegerea dinspre acuzatia de frauda civila, inspre acuzatia mai usoara ca materialele de piata privind obligatiile de plata colaterale, in baza carora s-au construit instrumentele derivate, "contineau o informare insuficienta".

Banca a declarat ca a fost o greseala ca selectia creditelor aflate la baza acestor instrumente derivate sa se faca de catre un tert fara a se mentiona rolul companiei Paulson &Co, un fond speculativ care a pariat impotriva acestor instrumente chiar din momentul in care acestea au fost lansate.

Goldman, care a negat acuzatiile venite din partea comisiei de supraveghere, nici nu a admis nici nu a respins sentinta, dupa cum se procedeaza in astfel de cazuri, insa a sustinut ca procedurile interne vor fi imbunatatite dupa acest caz.

Intelegerea, care trebuie sa fie aprobata de catre un judecator, rezolva cazul SEC in privinta Goldman si a titlurilor derivate obtinute in baza unor active toxice in timpul crizei insa deschide calea pentru acuzatii similare aduse impotriva altor banci.

Actiunile Goldman Sachs au crescut ca urmare a anuntului in privinta posibilei intelegeri intre banca si SEC. Robert Khuzami, director al SEC, a explicat ca intelegerea este "o lectie dura pentru firmele de pe Wall Street care ar trebui sa inteleaga ca niciun produs nu este atat de complex si niciun investitor prea sofisticat astfel incat sa evite pretul pe care trebuie sa-l plateasca daca firma respectiva violeaza principiile fundamentale ale tratarii ineste a clientilor si a tranzactiilor corecte".

A respins sugestiile conform carora intelegerea a fost politic influentata, venind la mai putin de o ora dupa ce Senatul a pus sigiliul final pe reforma financiara. Cand a fost lansat cazul SEC, criticii au notat ca acesta vine ca sprijin perfect pentru noua legislatie propusa.

Goldman a declarat ca intelegerea a fost "iesirea potrivita din aceasta situatie, pentru compania noastra, pentru actionari si pentru clienti". Din cei 550 milioane, 300 de milioane vor merge catre guvernul american, in vreme ce IKB din Germania si Royal Bank of Scotland - doi dintre investitorii in derivatele problematice - vor primi 150 de milioane, respectiv 100 milioane.

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor