Francul se intareste pana la noi maxime istorice in fata Euro


Data: 31.05.2011

Criza zonei Euro a adus suferinta pentru moneda unica in pietele valutare. De la inceputul lunii mai, Euro a pierdut 5,2% in fata francului elvetian, scaderea fiind de 2,4% de la inceputul anului, potrivit analizei X-Trade Brokers.

"Datoria publica a Greciei depaseste 150% din PIB, iar masurile de austeritate adoptate pana acum nu au reusit sa coboare suficient deficitul incat sa restabileasca increderea pietelor. Jean-Claude Juncker a turnat saptamana trecuta gaz pe foc, vorbind despre posibilitatea ca FMI sa nu elibereze urmatoarea transa, in iunie, iar UE sa nu sara in ajutor", precizeaza Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers. Restructurarea datoriilor Greciei nu e o problema de daca, ci de cand, a afirmat economistul Nouriel Roubini, aflat la Bucuresti. Vocea sa este urmarita cu atentie dupa ce a avertizat incepand cu 2006 asupra riscurilor unei crize financiare de proportii.

Aprecierea francului nu se datoreaza insa numai dorintei de a retrage capitaluri denominate in Euro. Chiar si in fata dolarului american francul este castigator, atingand de asemenea niveluri record. "Neincrederea in monedele consacrate - dolarul american, Euro - este la cote neobisnuit de inalte. Economia SUA da semne tot mai clare de slabiciune, in timp ce neintelegerile din Congres amana luarea unor decizii esentiale in privinta reducerii deficitului bugetar. Francul devine prin comparatie o insula de stabilitate, adauga Victor Safta. Pietele sunt insa atente si la posibilitatea ca SNB (Banca Centrala a Elvetiei) sa ridice rata dobanzii in lunile urmatoare pentru a limita presiunile inflationiste. Economia este in expansiune, iar nivelul curent al ratei de referinta de 0,25% nu lasa loc decat pentru o singura directie viitoare: in sus.

Pentru est-europenii cu credite denominate in franci elvetieni, aceasta nu este o veste buna. Ei se gasesc in situatia de a "juca" fara voie pe piata valutara, avand mult de pierdut de pe urma accentuarii crizei grecesti. Fata de maximele din octombrie 2007, Euro a pierdut peste 27% fata de francul elvetian - iar anii 2007 - 2008 au fost cei de crestere masiva a creditarii in franci elvetieni. Fata de vara lui 2007, leul este acum cu aproape 60% mai slab in fata monedei elvetiene. Restantele la creditele in franci au ajuns astfel sa se tripleze in ultimul an. Intarirea leului fata de Euro a ferit cursul CHFRON de noi cresteri: de la inceputul anului, acesta a scazut chiar cu 0,9%. Insa orice forma de restructurare a datoriei publice a Greciei ar putea avea impact negativ asupra leului chiar si in relatie cu un Euro slabit. Aceasta s-ar traduce intr-o depreciere si mai accentuata fata de francul elvetian. "Prelungirea scadentelor unor imprumuturi ale Greciei ar conduce la o scadere a interesului pentru leu, insa in lipsa unei reduceri a principalului - restructurare hard - leul ar putea sa reziste relativ bine. Tendinta francului elvetian de apreciere este insa determinata si de factori specifici, iar asta poate face ca pe termen mediu leul sa mai scada in fata francului elvetian", declara Victor Safta.

Sursa: Efin.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor