Fondurile de pensii din Europa au randamente de circa 10%


Data: 02.05.2007

Activele fondurilor de pensii din lume si-au dublat volumul in ultimii zece ani, ajungand in 2006 la un total de 17.800 mld. euro, conform estimarilor facute de consultantii de la Watson Wyatt. Investitiile s-au diversificat, indreptandu-se catre sectoare gen imobiliar si hedge funds (fonduri speculative).

Danemarca are cel mai sanatos sistem de pensii din Europa, urmata de Estonia si Irlanda, conform Barometrului de Pensii realizat de AON Consulting. La capatul celalalt al clasamentului se situeaza Grecia, Slovenia si Belgia. Studiul a tinut cont de problemele demografice, de sistemul public de pensii si de nivelul preturilor schemelor de pensii din 25 de state europene.

Una dintre tarile est-europene cu care se aseamana cel mai bine sistemul de pensii din Romania este cel al Poloniei, care a introdus cei trei piloni la 1 ianuarie 1999. De altfel, majoritatea statelor din Europa Centrala si de Est au lansat fondurile de pensii private cu cel putin sapte ani inaintea Romaniei.

Bulgaria a introdus sistemul pensiilor private in 2000

Piata poloneza este dominata de cinci fonduri (Commercial Union BPH WBK, ING Nationale-Nederlanden, PZU, AIG, Winterthur) dintr-un total de 15 fonduri active - cele cinci detin o cota de 75% din piata. Toata piata poloneza administra, la sfarsitul lui 2005, active in valoare de 22 miliarde euro. Din aceste active administrate de fondurile de pensii private, circa 5,2 miliarde euro au fost investiti pe Bursa de la Varsovia. Iar randamentele anuale ale fondurilor private de pensii poloneze variaza intre 10% si 13,5%.

Bulgaria a trecut la sistemul pensiilor administrate privat la inceputul lui 2000. In prezent sunt active opt companii de pensii din care patru au actionariat strain: Allianz, ING, grupul financiar ungar OTP si cel olandez TBIH. Liderii pensiilor private obligatorii din Bulgaria sunt Doverie si Allianz, cu o pondere de 32,78% si 32,42% din piata. Fondurile de pensii din Pilonul II au ajuns, in 2006, la 362 milioane euro. Totodata, pentru prima oara de la adoptarea pensiilor private in Bulgaria, obligatiunile emise de companii private primeaza in portofoliile fondurilor de pensii in fata celor guvernamentale. Companiile care gestioneaza fonduri de pensii au investit cel mai mult in companii private listate, in obligatiuni emise de stat, iar a cincea parte din activele fondurilor de pensii au fost investite in titluri de valoare (altele decat actiuni).

Cea mai mare crestere au inregistrat-o insa investitiile in strainatate. Randamentul inregistrat de fondurile private de pensii din Bulgaria s-a situat cu putin peste rata inflatiei pe 2006, de 7,4%.Ungaria a introdus sistemul pensiilor private in 1998, prin lansarea pilonilor II si III. Fondurile de pensii ungare administrau in 2006 active de circa 2,6 miliarde de euro pe pilonul III, cel mai mare fond fiind al grupului financiar OTP, urmat de ING si Aegon. In 2006 pe piata ungara erau active 18 fonduri de pensii private pe pilonul II si 70 de fonduri pe pilonul III. In Slovacia s-au inscris circa 1,5 milioane de cetateni, aproximativ jumatate din populatia activa economic din Slovacia. Pe sectiunea de varsta de 25-44 de ani, fondurile de pensii au acaparat marea majoritate a contributiilor.

Fondurile de pensii elvetiene au avut un randament de 6,58% in 2006, fata de 12,62% in 2005, conform datelor furnizate de Credit Suisse. Printre cei mai buni performeri se numara si Credit Suisse Pension Fund Index care a raportat un randament de 7,05%. Conform datelor culese de Credit Suisse, fondurile elvetiene incearca sa limiteze expunerea la riscurile prezentate de obligatiunile locale si sa creasca investitiile in imobiliare.

Un articol de: Oana Grecea


Sursa: Adevarul

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor