Europa ar trebui sa urmeze modelul american si sa introduca stress-testele in fiecare banca, solicita reprezentanti ai Fondului Monetar International, in conditiile in care recuperarea economica in regiune, anul viitor, depide de politici mai indraznete si mai eficiente.
Miscarile recente ale bancilor europene de curatare a sistemului bancar si de constientizare a nevoilor de recapitalizare au fost esentiale pentru refacerea increderii in sistemul financiar, conform raportului pentru Europa al FMI, citat de Financial Times.
"Se impun actiuni ale reprezentantilor politici, mai ales din sectorul financiar, pentru ca increderea publicului sa fie refacuta", conform declaratiilor lui Marek Belka, director al departamentului european al FMI.
Acesta a cerut bancilor si legislatorilor sa identifice, cuantifice si sa izoleze activele toxice si sa recapitalizeze prin intermediul sectorului privat, insa "cu sprijinul publicului, daca este nevoie".
Guvernul german va aproba miercuri strategia de eliminare a activelor toxice din bancile germane - cea mai recenta incercare de a limita efectele unei crize a increderii care loveste cea mai puternica economie europeana.
Criticand lipsa unor masuri mai ferme si mai active la nivelul intregii Europe, FMI a declarat ca este necesar ca stress-testele sa fie coordonate.
Pentru aceasta a sustinut utilitatea unui Comitet de Supervizare Bancara, cu sediul in Londra, care sa stabileasca parametrii comuni pentru reglementatorii nationali din Europa, astfel incat riscul unei competitii sa fie inlaturat.
"Avem nevoie de mai multa Europa, nu de mai putina Europa", a declarat Belka. "Europa este economia de piata cel mai puternic integrata economic din intreaga lume si totusi politicile anti-criza au fost adoptate doar la nivel national".
Efectul acestei strategii a fost faptul ca masurile specifice, de genul schemelor de asigurare a depozitelor bancare, sau actiunile de reglementare si supervizare au fost diversificate si inutile.
Bancile centrale din Europa efectueaza stress-teste in bancile nationale. Insa, spre deosebire de cele 19 banci americane care au trecut prin aceste teste, criteriile folosite pentru obtinerea rezultatelor nu vor fi facute publice si, de asemenea, situatiile contabile ale institutiilor individuale nu vor fi examinate. Aceasta pentru ca evaluarea nu este orientata catre anume institutii si catre nevoia acestora de recapitalizare, conform declaratiilor facute de reprezentanti ai Bancii Centrale Europene.
Totusi, pe de alta parte, multi bancheri si oameni de afaceri considera ca este necesara publicarea rezultatelor astfel incat increderea publicului in institutiile financiare sa fie refacuta.
Legislatorii Uniunii Europene considera curatarea activelor toxice din banci drept modalitatea cea mai eficienta de a reface increderea publicului in sectorul bancar si de a relua ciclurile de credite la nivelul de dinainte de criza. Totusi, oficialii europeni considera ca multe banci europene au fost reticiente sa accepte faptul ca au nevoie de recapitalizare in viitorul apropiat.
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...