Populatia si firmele ar trebuie sa fie circumspecte fata de asa numitele credite exotice, denominate in yeni japonezi si franci elvetieni, deoarece nu au venituri in aceste monede si nu se pot proteja in fata riscului valutar, a avertizat, marti, viceguvernatorul bancii centrale, Cristian Popa. `Foarte putine firme au active in yeni`, spune Popa, `si sunt neprotejate in fata riscului valutar`.
Popa a invitat la prudenta in contractarea unor credite in yeni si franci elvetieni, in special la imprumuturile ipotecare, care au un calendar de returnare de 12-14 ani, interval in care cele doua monede ar putea evolua destul de volatil.
Bancile insele, spune Popa, au resurse limitate in aceste valute. El a admis insa aceste credite exotice au o atractivitate financiara data de dobanzile mici din pietele celor doua tari. `Dobanzile bancilor centrale din cele doua tari sunt foarte mici si ofera un confor usor iluzoriu`, a spus Popa.
Viceguvernatorul pentru politica monetara a remarcat si castigul bancilor comerciale care ofera acest tip de credite, dat de ceea el numeste `ecartul mare dintre sumele la care bancile se finanteaza si dobanda si comisioanele pe care le percep de la clienti`.
Popa a avansat aceste comentarii considerand ca este de datoria bancii centrale sa invite populatia si firmele la o atitudine prudenta.
De altfel, Popa a invitat populatia la prudenta in general in privinta gestionarii indatorarii, desi a admis ca, deocamdata, masurile restrictive ale bancii centrale au controlat excesele.
El a mai declarat ca, deocamdata, banca centrala nu-si pune problema unei relaxari a restrictiilor de politica monetara, in pofida vestilor bune despre inflatie.
`Ar fi un reflex euforic, insa ritmul de crestere al creditarii este in continuare mare`, a comentat Popa. `Ramane de vazut acest aspect si vom lua decizii cand vom avea o imagine mai clara asupra inflatiei viitoare`.
Popa a refuzat sa avanseze vreun calendar al relaxarii a ceea ce banca centrala numeste, generic, `politica monetara neortodoxa`, construita, in esenta, pe masuri restrictive care blocheaza o mare parte din banii bancilor sub forma rezervelor minime obligatorii si pe limitarea imprumuturilor populatiei prin indicarea unei ponderi maxime a rambursarilor lunare in raport cu veniturile.
Sursa: www.newsin.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...