FINANTELE IMPRUMUTA DE LA BANCI BANII ELIBERATI DE BNR IN PIATA


Data: 24.07.2009

Opt din cele mai mari zece banci de pe piata autohtona vor pune umarul la finantarea deficitului bugetar al Romaniei prin acordarea unui imprumut de un miliard de euro catre Ministerul Finantelor.

Documentatia pentru semnarea imprumutului a fost deja pregatita la Ministerul Finantelor, iar Consiliul Concurentei a avizat un document care sa declare concurentiala finantarea prin club-loan. Semnarea acordului de credit intre Alpha Bank, Bancpost, Banca Transilvania, BCR, BRD, Raiffeisen, UniCredit si Volksbank, pe de o parte, si Ministerul Finatelor, pe de alta parte, ar trebui finalizata in perioada urmatoare, scrie

Business Standard

.



Suma pe care marile banci o imprumuta acum statului este egala cu suma pe care Banca Nationala urmeaza sa o elibereze in piata vineri ca urmare a deciziei din 30 iunie a Consiliului de Administratie de a reduce nivelul rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si valuta de la 18% la 15%, respectiv de la 40% la 35%.



Pentru miliardul de euro imprumutat de la banci, statul va plati o dobanda de 5%, rezultata din nivelul Euribor, in jur de 1%, si nivelul costul asigurarii riscului impotriva unui default al Romaniei (CDS), care a urcat la inceputul acestei luni la aproximativ 4% dupa ce perceptia de risc asupra Romaniei s-a inrautatit.



Banii vor fi folositi pentru finantarea deficitului bugetului consolidat, care s-a cifrat la sfarsitul primului semestru la 2,7% din PIB, cu 0,03% sub tinta asumata in fata Fondului Monetar International.



Pentru finele anului, Executivul intentioneaza sa se incadreze intr-un deficit bugetar de 24,36 miliarde de lei, reprezentand 4,6% din PIB, dupa ce va trece prin 3,5% din PIB la capatul primelor noua luni din acest an.



Pentru acoperirea celor 24,36 miliarde lei, statul s-a imprumutat in martie de la Comisia Europeana si Banca Mondiala cu 6 miliarde euro. Pana in prezent, in tara au intrat deja 1,8 miliarde euro, 1,5 miliarde de la CE si 300 de milioane de la BM.



Pana la sfarsitul anului, statul va mai primi inca un miliard de euro de la CE si alte 360 de milioane de la Banca Mondiala. Diferenta de 2,5 miliarde de euro de la CE si de 340 de milioane de la BM va fi primita in transele aferente anului 2010.



Statul cauta sa finanteze partea neacoperita din deficit prin transele de la CE si BM prin alte forme de imprumut decat prin emisiunile de titluri de stat. Luna trecuta, MFP a anuntat ca intentioneaza sa lanseze in septembrie o emisiune de eurobonduri de minimum 500 milioane de euro cu o maturitate de cinci ani.



Pana atunci, apeleaza la imprumutul de la cele opt banci, in structura unui club-loan. Acesta este o alternativa mai putin complicata decat creditul sindicalizat si reprezinta o alternativa la titlurile de stat, in conditiile in care unele institutii de credit locale au epuizat expunerile pe titluri admise de bancile-mama, mai scrie publicatia economica.



Potrivit lui Doru Lionachescu, partener Capital Partners, acest imprumut demonstreaza lipsa de viziune a Executivului asupra finantarii deficitului bugetar, mai ales ca utilizarea banul public este facuta ad-hoc, fara o filozofie clara de gestionare.



"Diferenta principala consta in simplitatea documentatiei si posibilitatea de a obtine finantare mai repede decat in structuri sindicalizate. Din aceasta diferenta intre structura de club-loan si structura de credit sindicalizat deriva o concluzie importanta referitoare la decizia MEF si anume faptul ca nu avem o viziune clara de finantare a deficitului bugetar. Se confirma faptul ca utilizarea banului public este facuta ad-hoc, de pe o zi pe alta. In niciun caz nu pare sa fie vorba de o filozofie clara de gestionare a banului public. Sa nu ne facem iluzii. Niciun euro nu va merge in investitii", a declarat Doru Lionachescu, citat de portalul Money.ro.



La inceputul acestei saptamani, finantele au anuntat ca datoria publica totala a Romaniei a crescut in luna mai cu 10% fata de finele anului trecut, pana la valoarea de 120,717 miliarde lei (28,5 miliarde euro), reprezentand 22,7% din Produsul Intern Brut (PIB) estimat pentru acest an.

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor