Institutiile financiare nonbancare (IFN) au planuri ambitioase pentru 2007 in ceea ce priveste activitatea de creditare, dupa un an in care volumul imprumurilor acordate s-a majorat cu cel putin 50%. Care este insa atuul acestora in fata produselor similare ale bancilor? In primul rand, documentatia mai putin stufoasa solicitata clientilor si timpul mai redus de acordare a imprumutului. Relatia personalizata cu clientul duce insa la un nivel usor mai ridicat al imprumuturilor acordate de IFN.
Oferta diversificata a acestor institutii, care arunca astfel manusa bancilor prin lansarea de noi produse, precum cardurile de credit cu utilizare internationala, de exemplu cele sub sigla MasterCard, nu a fost trecuta cu vederea de catre clienti. Astfel incat volumul creditelor acordate de IFN a crescut intr-un ritm mai ridicat decat cele acordate de banci. Creditele acordate de IFN-uri au crescut, la finele anului trecut, cu 52,7%, pana la 9,38 miliarde de lei, comparativ cu aceeasi perioada din 2004, iar activele IFN-urilor s-au majorat cu 50,5%, pana la 12,93 miliarde de lei. Este evident ca romanii prefera nu doar rapiditatea acordarii imprumutului, ci si o relatie cat mai comoda cu creditorul.
`Cel mai important atu al produselor noastre fata de oferta similara a bancilor este usurinta cu care clientii pot avea acces la serviciile noastre, dat fiind ca noi venim in intampinarea lor`, a declarat, pentru Adevarul, Cristian Artemi, card departament manager la TBI Credit IFN SA. La aceasta se adauga si flexibilitatea serviciilor, datorita specializarii mai `inguste` - ceea ce duce la scurtarea timpului de acordare a imprumuturilor, spune oficialul TBI Credit IFN. `Solicitam exact minimul de documente cerute de BNR, adeverinta de salariu si copie de pe buletin`, ne-a mai informat Cristian Artemi. Pentru anul viitor, TBI Credit IFN SA isi propune dublarea, fata de acest an, pana la 120 de milioane de euro, a volumului contractelor de creditare parafate cu clientii sai. Compania a lansat un card de credit in lei sub sigla MasterCard, prin care clientii beneficiaza de finantare intre 150 de euro si 5.000 de euro, in functie de bonitate. Solicitantul poate obtine o linie de finantare echivalenta cu de trei ori valoarea veniturilor.
Oficialii companiei estimeaza ca vor emite 50.000 de carduri MasterCard pana la finalul anului viitor. Rapiditatea acorarii imprumuturilor este compensata insa de nivelul usor mai ridicat al costurilor. `Cardul Flanco-Cetelem reprezinta o legatura directa si permanenta intre magazin si client, legatura realizata prin extrase de cont personalizate si promotii existente in reteaua de magazine, destinate posesorilor de carduri active. Este vorba, in consecinta, de un card de comerciant, care imbina facilitatile unui card de credit MasterCard (acceptare in tara si in strainatate, utilizare la ATM si POS) cu comunicarea specifica magazinului`, a declarat, la randul sau, Dana Musat, Card Departament manager la Cetelem Romania. Cardul Flanco-Cetelem este destinat, pentru moment, clientilor care au incheiat anterior un contract de credit de consum in magazine si este trimis beneficiarilor prin posta, fara a se solicita documente suplimentare. `Clientul beneficiaza astfel de confort, nefiind necesara deplasarea la biroul de credit, nici pentru obtinere, nici pentru activare, ce se realizeaza telefonic`, ne-a mai informat Dana Musat. Cetelem estimeaza emiterea, pana la finele anului, a unui numar de 100.000 carduri Flanco-Cetelem, in acest moment fiind emise 75.000.
La orizont, concurenta din UE
Integrarea in UE ar putea duce la cresterea concurentei din partea institutiilor financiare nonbancare straine pe piata autohtona, la fel ca si in cazul bancilor. `Concurenta din afara tarii este destul de puternica, pentru ca aceste institutii financiare se supun reglementarilor europene, care sunt mai relaxate decat cele impuse pe plan intern de catre BNR`, ne-a mai declarat directorul TBI Credit IFN SA. El spune ca misiunea IFN-urilor autohtone, de a rezista presiunii concurentiale din afara, va fi cu atat mai grea cu cat competitorii vor avea acces la surse de finantare mult mai ieftine. De castigat vor avea insa clientii romani, al caror apetit pentru credite nu da semne sa se stinga prea curand. `Pentru a rezista, unii vor reduce dobanzile, altii vor face diferite promotii. Ceilalti vor disparea`, mai spune Cristian Artemi.
Exemple de comisioane
Cardul de credit la IFN
- Taxa de emitere card MasterCard - 10 euro (TBI Credit)
- Taxa de inlocuire card (pierdut/furat) - 10 euro (TBI Credit)
- Taxa de administrare lunara - 1 euro (TBI Credit)
- Taxa de administrare lunara - 20 lei (Cetelem)
- Retragere numerar ATM /POS: in tara - 1% +1 euro (TBI Credit) sau de 2% +2,5 lei (Cetelem); in strainatate -2% +2 euro
- Dobanda anuala perceputa pentru creditul utilizat - de 28% (TBI Credit IFN), sau de 25% la Cetelem
- Dobanda penalizatoare perceputa pentru restante la suma minima de plata - 50% pe an (TBI Credit IFN)
- Dobanda penalizatoare pentru restante de 4% pe luna in primele trei luni si de 8% din luna a patra (Cetelem)
Cardul de credit la banci
- Emitere initiala Mastercard - 12,5 lei
- Deschidere cont card - 2,5 lei
- Mentenanta anuala a contului de card 12,5 lei
- Retragere numerar ATM - 1%, in tara si in strainatate
- Comision de nerambursare suma minima lunara - 5%
- Dobanda de 22% pe an
Sursa: www.adevarulonline.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...