Finantarile in leasing pentru sectorul imobiliar au cel mai mare potential de dezvoltare


Data: 21.07.2006

Momentan sectorul imobiliar detine aproximativ patru procente de din totalul pietei de leasing din Romania, insa aprecierile specialistilor prevad o crestere de aproximativ 60%. Previziunile pentru evolutia pietei de leasingului din 2006 sunt optimiste. Specialistii preconizeaza o crestere de circa 25% a acestui sector, dar, cu toate acestea, leasingul in Romania este insuficient dezvoltat, conform opiniilor reprezentilor din domeniu.

Potrivit acestora, piata de leasing ar putea atinge trei miliarde euro, dupa ce in 2005 s-a cifrat la 2,21 miliarde euro. Acestia apreciaza ca trendul ascendent al pietei leasingului se va pastra si in continuare, dar ritmul de crestere nu va fi acelasi ca in anii trecuti, din cauza conditiile impuse de Banca Nationala a Romaniei. `Consider ca piata de leasing are un important potential de crestere, de pana la patru, cinci miliarde euro, prag care ar putea fi atins in trei, patru ani`, a declarat pentru Rompres secretarul general al Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare - ALB, Adrian Dodita. Acesta considera ca, desi ponderea sectorului auto detine in prezent cea mai mare parte a sectorului de leasing, de circa 93%, exista inca spatiu de crestere a vanzarilor auto in leasing.

Presedintele BCR Leasing, Claudiu Stanescu apreciaza ca leasingul auto nu va inregistra cresteri importante in 2006. In cadrul acestui segment, autoturismele reprezinta aproximativ 77%, iar echipamentele industriale si agricole aproape 5 procente.

Specialistii marseaza pe dezvoltarea leasingului imobiliar
Specialistii considera ca segmentul cu cel mai mare potential in viitor este leasingul imobiliar, care in prezent detine doar trei, patru procente din total, in timp ce in alte tari europene acesta detine circa 18%, iar in Italia detine aproape 50% din total. `Leasingul imobiliar ar putea inregistra cresteri de 60-70% sau chiar s-ar putea dubla`, a spus presedintele Ager Leasing, Bogdan Savin. Acesta este de parere ca lumea nu are inca incredere in acest tip de produs, marea majoritate a populatiei considerand mai avantajos leasingul auto. In primul trimestru din 2006, finantarile acordate sectorului imobiliar se cifrau in jurul sumei de 17 milioane de euro. Cat priveste principalele domenii de finantare, sectorul imobiliar detine o cota de patru procente din total, dind surclasat de sectorul transporturilor, care are o pozitie dominanta, cu 75% din total, urmat de echipamentele industriale cu 21%. Societatile de leasing independente sau captive, care nu au in spate o banca, se plang de dobanzile ridicate la care au acces, care ajung pana la 7-9%. In opinia acestuia, bancile care si-au creat propriile societati de leasing ofera acestora finantari cu dobanzi mai avantajoase si deci nu sunt foarte interesate sa extinda ofertele catre alte societati nemembre grupului. Atentia societatilor de leasing independente este orientata catre finantari externe, posibile, dar inca dificil de realizat.

Dupa aderare, 40% din firmele romanesti de leasing vor disparea
Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana presupune conectarea pietei romanesti la piata unica europeana, renuntarea la o serie de masuri protectioniste si crearea conditiilor liberei circulatii a serviciilor, bunurilor, capitalurilor si oamenilor. Specialistii apreciaza ca un numar tot mai mare de societati straine de leasing isi vor face loc in piata romaneasca, ceea ce va conduce la o mai mare concurenta si, implicit, la aparitia de noi oferte, mai avantajoase. In prezent, in Romania sunt inregistrate cateva mii de societati care au leasingul in obiectul de activitate, insa doar 278 activeaza efectiv. Specialistii din domeniu spun ca odata cu aderarea numai o parte dintre acestea vor face fata cerintelor impuse de BNR, si acest numar de societati se va mai reduce. `Chiar inainte de aderare, reglementarea in mai putin de sase luni a pietei interne a leasingului va conduce la disparitia a aproximativ 40% dintre firmele de leasing, din cauza potentialului lor scazut de recapitalizare, a imposibilitatii de a mai atrage depozite sau alte fonduri rambursabile de la public, de a emite obligatiuni sau de a desfasura alte activitati in afara celei de creditare`, a spus presedintele BCR Leasing.

Sursa: Bloombiz

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor