Rezerva Federala - banca centrala a Statelor Unite - a solicitat unei curti de apel americane sa blocheze o solicitare care, pentru prima oara, ar forta-o sa faca publice identitatile firmelor care ar fi putut da faliment fara sprijin din partea autoritatilor.
Curtea de apel din Manhattan va decide daca FED trebuie sa faca publice aceste date care cumuleaza suma record de 2 mii de miliarde de dolari, program de imprumuturi lansat imediat dupa colapsul Lehmnan Brothers, la finalul anului 2008, informeaza Bloomberg. In august, un judecator federal a raspuns pozitiv solicitarii de a elibera aceste informatii, solicitare venita din partea presei.
"Situatia problema tine de idenititatea debitorului", a declarat Matthew Collette, avocat al guvernului, in argumentatiile din cadrul procesului. Bloomberg, care initial a facut solicitarea publicarii acestor informatii, a argumentat ca publicul are dreptul sa cunoasca aceste informatii cu privire la utilizarea "fara precedent si foarte controversata" a banilor publici.
Bancile si oficialii FED au avertizat ca debitorii pot fi afectati daca aceste informatii sunt facute publice, determinand o retragere a fondurilor din respectivele banci sau o vanzare masiva a actiunilor acestora. Dezvaluirea ar putea, de asemenea, arunca indoieli asupra capacitatii FED de a se ocupa de o alta situatie critica similara.
"Intrebarea este in ce masura se implica Guvernul atat de tare in viata unei institutii astfel incat publicul capata dreptul de a cunoaste acest lucru", a declarat Charles Davis, director al National Freedom of Information Coalition, la Universitatea Missouri, in Columbia.
Decizia judecatorilor poate sa nu fie pronuntata in urmatoarele luni de zile si e posibil, de asemenea, sa nu fie definitiva. Partea care pierde poate face apel si se poate adresa, in cele din urma, chiar Curtii Supreme a Statelor Unite.
Grupul de presa Bloomberg, detinut majoritar de catre primarul New York-ului, Michael Bloomberg, a deschis procesul in noiembrie 2008 dupa ce FED-ul a refuzat sa faca publice numele companiilor carora le-a imprumutat bani sau cantitatea de active utilizate drept colateral in aceste programe de creditare.
"Bloomberg incearca de aproape doi ani sa sparga zidul de secrete care inconjoara activitatea FED, pentru a apara dreptul publicului de a avea acces la informatii elementare", a declarat unul dintre avocatii Bloomberg. Acesta a mai subliniat faptul ca FED-ul poate amana procedural deznodamantul procesului pana in momentul in care aceste informatii nu mai sunt de importanta, devenind perimate.
Procesul, care se desfasoara sub egida legii accesului liber la informatie - Freedom of Information Act - a fost initiat imediat ce presedintele Obama a criticat programul TARP de eliberare a activelor toxice, aprobat de Congresul american in octombrie 2008. Obama a declarat ca acesti bani - 700 de miliarde de dolari - au fost cheltuiti de administratia anterioara intr-un mod lipsit de transparenta.
Freedom of Information Act impune agentiilor federale sa faca publice pentru presa si pentru public documentele guvernamentale.
FED-ul poate refuza sa-si faca publice actiunile in conditiile in care nu este o agentie de stat. Este un consortiu de banci private care functioneaza drept banca centrala, nivelul de reglementare si control din partea guvernului american fiind foarte scazut, acesta numind conducerea, iar Congresul avand dreptul ca in situatii speciale sa voteze noi restrictii in activitatea FED.
Totusi, acest lucru este greu realizabil, in conditiile in care FED este institutia care bate moneda in Statele Unite si institutia care decide politica monetara: dobanda de referinta pentru dolar si nivelul de lichiditate al monedei, printre altele.
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...