Moneda euro a coborat, miercuri, sub nivelul suport de 3,30 lei, la cotatia minima din ultimele 54 de luni. Asta dupa ce, marti, s-a inregistrat un nou maxim pentru leu in raport cu euro. Moneda nationala a urcat, miercuri, la cea mai inalta cotatie a ultimilor patru ani si sase luni fata de euro, de 3,2974 lei/euro, ca urmare a nivelului ridicat al dobanzilor interbancare la depozitele in lei care sustin aprecierea acestuia, sustin dealerii.
Cursul afisat miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR) arata o apreciere a monedei nationale cu 86 lei vechi fata de euro (0,26%) de la 3,3060 lei/euro, cat era marti, la 3,2974 lei/euro, nivel ce nu a mai fost atins din 30 octombrie 2002, cand banca centrala a afisat un curs de 32.909 lei vechi (echivalentul a 3,2909 lei noi) pentru un euro.
`Leul era cotat in deschiderea sedintei de schimburi valutare la 3,3030 lei/euro si, imediat dupa aceea, presiunile pe vanzarea de valuta s-au intensificat, iar euro a scazut sub 3,3000 lei/euro, pentru ca nivelul mare al dobanzilor si emisiunea de titluri de stat a Ministerului Economisiei si Finantelor a crescut interesul pentru moneda nationala`, a spus analistul Credit Europe Bank, Melania Hancila.
La jumatatea zilei leul s-a apreciat pana la 3,2900 lei/euro, spre deosebire de celelalte monede din regiune care avut o tendinta usoara de depreciere fata de euro.
Pentru moneda americana, banca centrala a afisat, miercuri, un curs oficial de 2,4349 lei/dolar, respectiv o apreciere cu 2 lei vechi a monedei nationale fata de nivelul din ziua precedenta al dolarului, cand cursul era de 2,4351 lei/dolar. Pe pietele financiare internationale, dolarul a oscilat, in prima parte a zilei, intre 1,3531 si 1,3554 dolari/euro, iar la 13:45, ora Romaniei, cotatia era de 1,3534 dolari/euro.
Banca centrala a afisat in prima parte a zilei de miercuri un nivel al dobanzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 13,38% pe an fata de 11,63% pe an cat era in ziua precedenta, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobanda a crescut la 19,25% pe an de la 16,13% pe an, cat era marti.
Volatilitatea ridicata a persistat si miercuri pe piata monetara romaneasca pentru ca bancile au avut in continuare nevoie de lei pentru constituirea rezervelor minime obligatorii, a mai spus Hancila. De aceea, dobanzile la depozitele overnight in lei au crescut la 18-27% de la 14-20%, cat erau in cursul diminetii.
Sursa: The Money Channel
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...