Efectuarea cheltuielilor bugetare ar putea urca dobanda


Data: 30.03.2007

Cresterile salariale frecvente accentueaza dezechilibrele.Banca Nationala a Romaniei ar putea fi constransa sa majoreze rata dobanzii de politica monetara in acest an, daca vor fi efectuate integral cheltuielile bugetare, arata raportul anual al Moody`s cu privire la Romania.

`Moody`s considera ca ratele dobanzii ar putea sa revina pe un curs de crestere in acest an, mai ales daca Guvernul efectueaza toate cheltuielile programate`, se spune in raport.

Mentinerea inflatiei, cresterea rapida a creditarii, aprecierea monedei si politica fiscala expansiva plaseaza banca centrala intr-o situatie dificila, spun analistii Moody`s. Desi Romania a inregistrat in ultimii ani crestere economica semnificativa, reducere a inflatiei si crestere a rezervelor externe, agentia subliniaza elementele care preseaza ratingurile, cum ar fi avansul creditarii, majorarea deficitului de cont curent si a datoriei externe.

`Aceste dezechilibre sunt probabil accentuate de natura prociclica a politicii fiscale si de cresterile salariale frecvente pentru functionarii publici. Numeroasele rectificari bugetare demonstreaza legatura slaba dintre planificarea bugetara si cea pentru dezvoltare`, a declarat analistul agentiei de rating pentru Romania, Kenneth Orchard.

Cresterea creditarii, motiv de ingrijorare

Avansul rapid al creditului neguvernamental, care duce la scumpirea accentuata a activelor si accentuarea soldului negativ al balantei de plati, constituie un motiv de ingrijorare, a mentionat Orchard.

`Intrarile de capital, asociate in principal investitiilor straine directe legate de marile privatizari, transferurile si imprumuturile bancare au acoperit integral necesitatile de finantare externa, iar rezervele valutare oficiale sunt mari. Aceste intrari mari de capital creeaza insa constrangeri politicii monetare si complica gestionarea cererii, punand accentul asupra politicii bugetare`, a mai spus Orchard.

Aprecierea leului a dus la scaderea dobanzii-cheie

Raportul agentiei aminteste ca BNR a redus, in acest an, dobanda de politica monetara cu 1,25 puncte, la 7,5% pe an, drept consecinta a cresterii ratei reale a dobanzii si aprecierii leului.

Ratele mari ale dobanzii pot atrage capitalurile speculative, prin crearea unor asteptari privind aprecierea monedei, care au chiar acest efect.

Banca centrala a incercat sa combata aceste forte lasand ca rata efectiva de sterilizare a lichiditatilor sa se situeze sub cea oficiala de politica monetara, ceea ce duce insa la o politica mai relaxata. Aceasta nu poate insa sa fie mentinuta decat temporar daca avansul economic se mentine peste potential.

Deficitul efectiv reflecta incapacitatea de a investi

Totodata, raportul Moody`s mai arata ca persistenta problemelor politice ar putea afecta reformele si politica fiscala. De asemenea, si termenul relativ indepartat de adoptare a euro poate intarzia unele reforme. Agentia de rating aminteste de rectificarile bugetare repetate de anul trecut, care au dus plafonul deficitului bugetar de la 0,5% din PIB la 2,5% din PIB. Desi executia a indicat un deficit efectiv de 1,7% din PIB, acesta a fost efectul incapacitatii de a investi.

Pentru acest an, tinta de deficit se situeaza la 2,8%, iar agentia de rating estimeaza un deficit de 2,9%. Majorarea deficitului bugetar intr-o perioada de crestere economica este semnul unei politici fiscale pro-ciclice, care ridica probleme avand in vedere deficitul ridicat de cont curent si procesul dezinflationist nefinalizat. Efectul a fost accentuat de cresterile salariale in sectorul public, care au influentat si domeniul privat, contribuind la cresterea consumului si majorarea deficitului de cont curent. `O politica fiscala mai stransa ar diminua probabil presiunea privind cresterea ratei dobanzii si aprecierea monedei, sustinand stabilizarea macroeconomica pe termen lung`, se mai arata in raport.

In ceea ce priveste datoria publica directa a Romaniei, Moody`s este de parere ca aceasta se situeaza la un nivel scazut, reprezentand 14% din PIB si 45% din veniturile bugetare la finele lui 2006. Trebuie precizat faptul ca nivelul actual al datoriei publice se situeaza sub cel din alte tari din categoria de rating `Baa3`. Dobanzile sunt de asemenea reduse, la 2% din veniturile bugetare. Cu toate acestea, datoria inregistreaza o crestere rapida, mai ales in sectorul privat, si are o pondere mai ridicata in veniturile contului curent decat in alte tari. O parte semnificativa din datoria publica este pe termen scurt si acest lucru poate crea anumite probleme daca leul s-ar deprecia semnificativ.

Un articol de: Adina Vlad


Sursa: Curierul National

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor