Ce poate fi mai frumos decat sa faci afaceri in circuit inchis? Poate ma insel, dar cred ca nici serviciile secrete de pe vremea lui Ceausescu nu se intelegeau asa de bine precum cele trei "mirese" enumerate in titlu.
Nu intram in detalii despre cifre. Vorbim doar de principii, pentru cei care mai cred in asa ceva.
Va mai amintiti, cu ani in urma, cum BNR a tinut in brate Bancorex, dar si alte cateva banci comerciale pana s-a ales praful de banii romanilor? Ei bine, astazi, bancile sunt in continuare protejatele statului pe piata romaneasca, avand constant profituri fabuloase datorate "reglementarilor" BNR. Pentru mine, banca centrala este cel mai mare speculant financiar-bancar din Romania, care gaseste in bancile comerciale partenerul ideal.
Ministerul Finantelor imprumuta de zor bani, de unde poate, ca sa plateasca bugetarii. Statul roman e hamesit dupa bani. Iata de ce, un consortiu de banci straine s-a grabit sa formeze un club, gata sa "sara" in ajutorul statului ca sa-l imprumute. Asta pana cand Ministerul Finantelor va gasi noi solutii inrobitoare pentru IMM-uri si pentru contribuabilul de rand, pe care-i va stoarce ca pe o lamaie ca sa ramburseze datoriile.
Bancile straine au profitat din plin de slabiciunile statului roman si cred ca au toate sansele sa devina imune in fata crizei din Romania. In loc sa impuna bancilor reguli stricte, care sa ajute si IMM-urile sau pe cetatenii romani care vor un credit, BNR si MF au coalizat cu bancile straine, formand un circuit inchis, ca un scut impotriva intereselor antreprenorilor romani.
Asa se explica de ce nu au curajul si demnitatea necesare pentru a lupta impreuna cu cetateanul de rand impotriva crizei. Institutiile financiare ale statului roman au ajuns ca niste cersetori in fata organismelor bancare internationale, care au castigat tone de bani de pe urma noastra. Cine va plati dobanda statului la bancile respective? Noi, tot noi, "enoriasii" statului, IMM-urile si persoanele fizice care mai au inca bani.
De ce nu mai dau bancile comerciale credite la IMM-uri sau persoane fizice? Pai, cat de tampit poti sa fi daca reprezinti conducerea unei banci ca sa risti si sa te mai incurci cu vreun antreprenor cand statul te implora sa-l imprumuti cu o dobanda pe care nici nu o visezi intr-o tara serioasa? Poti sa stai linistit, faci afaceri doar cu statul roman si castigi privind pe fereastra la sclavii autohtoni care muncesc pentru tine.
Personal, sunt intr-o situatie fericita, neavand nici un credit luat pentru firmele mele. Cu toate acestea, se vede din avion cum mii de IMM-uri se "tarasc" in propria tara, rotunjind profiturile capitalistilor straini.
Bancile straine au gasit fraierii de care aveau nevoie: statul roman si "enoriasii" lui. Cand prima banca va da faliment voi face un chef cu toate IMM-urile care vor supravietui. Din punctul meu de vedere, pentru banci criza nici nu a inceput! Mai vorbim dupa alegerile din iarna. Si atunci sa vezi spectacol...
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...