Doua banci tintesc primul loc pe piata creditelor ipotecare


Data: 08.02.2007

OTP Bank si Volksbank au inregistrat, anul trecut, cele mai mari cresteri ale activelor, pe baza imprumuturilor pentru locuinte.Desi finantarile ipotecare pentru cumparare sau constructia unei locuinte nu pot fi accesate de o mare parte din populatie, perspectivele de crestere a veniturilor stimuleaza institutiile de credit sa se pozitioneze pe acest segment de piata.

Asa cum cei mai multi bancheri prevedeau, creditele ipotecare vor deveni motorul activitatii de finantare a populatiei. Lupta a inceput inca de anul trecut, cand mai multe institutii de credit au venit cu diverse produse ce ofereau dobanzi reduse. Insa doua banci comerciale, care chiar daca nu apar in top 10, au iesit in evidenta prin dinamica inregistrata pe parcursul anului trecut, mai ales ca urmare a creditelor ipotecare. Astfel, activele OTP Bank s-au majorat, in 2006 comparativ cu 2005, de aproape 3,7 ori, iar cele ale Volksbank Romania au sporit de circa 2,6 ori. Mai mult, bancherii celor doua institutii de credit spun ca se vor lupta pentru a ocupa primul loc pe piata finantarilor pentru locuinte.

Laszlo Diosi, director general adjunct in cadrul diviziei retail OTP Bank, a explicat pentru Adevarul ca motorul cresterii activelor bancii a fost reprezentat de creditele ipotecare acordate in franci elvetieni. `Insa am avut, in ultimele doua luni ale anului trecut, si o campanie pentru imprumuturi ipotecare in lei, ce a avut succes, astfel incat portofoliul de credite al bancii este unul echilibrat`, precizeaza Laszlo Diosi.

Gerald Schreiner, presedintele Volksbank Romania, precizeaza faptul ca dezvoltarea bancii a avut la baza atat activitatea de retail, cat si cea de corporate, segment spre care si-a indreptat atentia incepand cu jumatatea anului trecut. `Dar principala noastra strategie vizeaza creditele ipotecare`, adauga Gerald Schreiner.

Credite ipotecare, in euro si franci elvetieni

In momentul de fata, portofoliul de credite al Volksbank este structurat in circa 80% finantari in euro, iar 20% in lei. Schreiner precizeaza ca banca ofera totusi si imprumuturi in franci elvetieni. `Chiar daca nu sfatuim clientii sa se imprumute in aceasta moneda, am adoptat francul elvetian pentru a nu ii pierde pe cei care vor astfel de finantari`, explica Schreiner.

Pe de alta parte, Diosi sustine faptul ca populatia a inteles mecanismul de functionare al creditelor in franci elvetieni. `Pe termen scurt, clientii au preferat creditele in lei. Dar pe termen lung au ales euro sau franci elvetieni. Asta pentru ca oamenii cred in economia nationala si in planul de convergenta al tarii`, explica directorul OTP Bank. Francul elvetian este considerat ca fiind una dintre cele mai stabile monede la nivel international.

Abordari diferite pentru reducerea avansului

In schimb, finantarile in yeni japonezi, chiar daca moneda a fost stabila in ultimii ani, iar dobanda de politica monetara a bancii centrale japoneze este de numai 0,25%, ar putea fi foarte riscante. `Creditele in yeni japonezi sunt ca un joc de noroc. Vrei sa fii un speculator si sa risti propria locuinta ca sa castigi, in momentul de fata, o dobanda mai mica cu 1-2 puncte procentuale, dar sa iti asumi o eventuala depreciere a yenului cu 5% in numai cateva zile?`, subliniaza Gerald Schreiner.

Intentia oficialilor Bancii Nationale de a renunta la restrictia privind impunerea unui avans de 25% pentru creditele ipotecare conduce la abordari diferite. Laszlo Diosi precizeaza ca banca inca analizeaza daca sa reduca sau nu avansul necesar finantarilor pentru locuinte. Unul dintre motive este ritmul ridicat de crestere al preturilor din sectorul imobiliar. `Pana acum am extins perioada de creditare la 35 de ani. Acesta este un risc pe care ni-l asumam, cel de-al doilea, pe care inca il analizam, fiind reducerea avansului`, explica directorul OTP Bank.

In statele in care piata creditelor ipotecare este dezvoltata, populatia constientizeaza faptul ca trebuie sa plateasca o perioada foarte lunga de timp pentru locuinta pe care o cumpara. `Am decis sa majoram perioada de creditare astfel incat clientii sa isi permita si un credit ipotecar, dar si sa poata duce un trai decent sau sa poata cumpara alte bunuri, cum ar fi sa mobileze locuinta`, adauga Diosi. In schimb, presedintele Volksbank precizeaza ca, in momentul in care va intra in vigoare norma BNR care elimina restrictia unui avans de 25%, banca va oferi doua tipuri de produse. Un credit va fi cu avans minim, dar cu un nivel mai ridicat al dobanzii (asta pentru ca reducerea avansului implica riscuri mai mari pentru banca), iar celalalt va fi cu nivelul normal al avansului, dar cu o dobanda mai mica. `Dar este inca prea devreme sa spun care este strategia noastra si ce reprezinta acest nivel minim, pentru ca bancile competitoare ar putea proceda la fel`, spune Schreiner.

Volksbank tinteste active de peste doua miliarde de euro

Principala strategie a Volksbank vizeaza creditele ipotecare. `Ideea noastra este sa oferim nu numai servicii bancare, ci si expertiza, sfaturi, reduceri. Pentru ca s-ar putea sa nu mai putem reduce dobanda, dar sa oferim reduceri prin care clientii pot castiga intre 1.000 si 2.000 de euro in cazul unui credit pentru o locuinta cu un pret de aproximativ 50.000 de euro. Vrem sa fim vazuti nu numai ca un partener pentru finantare, ci si pentru constructie`, precizeaza Gerald Schreiner. In acest fel, institutia de credit intentioneaza sa ofere reduceri ale costurilor legate de constructia unei locuinte. Presedintele bancii sustine ca piata bancara va deveni mult mai sofisticata decat este in prezent. `De aceea, viteza noastra de reactie trebuie sa fie mai mare decat pana acum`, spune Schreiner. Pentru acest an, presedintele bancii estimeaza o majorare a activelor cu circa 60-70%, in functie si de eventualele decizii ale Bancii Nationale de a modifica nivelul rezervelor minime obligatorii. In acest fel, activele bancii vor fi, la finele lui 2007, in jurul a 2,2 miliarde de euro.

`Ideea noastra este sa oferim nu numai servicii bancare, ci si expertiza, sfaturi, reduceri Gerald Schreiner` - presedinte Volksbank

OTP Bank vizeaza active de 1,5 miliarde de euro

Motorul cresterii activelor OTP Bank il reprezinta creditele ipotecare acordate in franci elvetieni. `Secretele din spatele succesului acestui produs sunt multiple`, explica Laszlo Diosi. In primul rand, reteaua teritoriala a fost extinsa semnificativ. In al doilea rand, succesul creditelor ipotecare in franci elvetieni vine de la echipa bancii.

`Dar am avut si unele informatii de la actionari - OTP Bank din Ungaria, unde institutia detine cea mai mare parte din piata finantarilor ipotecare. Iar cel mai important este modul in care acestea au fost transpuse pentru conditiile existente in Romania`, adauga directorul OTP Bank.

Acordarea unei finantari pentru o locuinta presupune o colaborare pe termen lung intre client si banca. `Atunci cand vrei sa fii prezent pe piata creditelor ipotecare, trebuie sa fii foarte transparent, fara comisioane ascunse`, precizeaza Diosi. Pentru acest an, planurile OTP Bank vizeaza o dublare a activelor, ceea ce ar echivala unui total de peste 1,5 miliarde de euro la finele lui 2007.

`Atunci cand vrei sa fii prezent pe piata creditelor ipotecare, trebuie sa fii mai ales foarte transparent ` - Laszlo Diosi - director general adjunct OTP Bank

Concentrarea sistemului bancar in urmatorii cinci ani

Desi in momentul de fata aproape toate bancile prezente in Romania afiseaza planuri de dezvoltare, ceea ce implica si o sporire a salariilor oferite pentru angajati, situatia s-ar putea schimba in cativa ani. Laszlo Diosi considera ca extinderea sistemului bancar romanesc va mai dura circa trei ani, astfel incat sa fie acoperita intreaga piata. `Dar apoi va urma o perioada de stabilizare, in care vom vedea un nou val de fuziuni si achizitii, precum si un proces de reorganizare a activitatii si reducere a cheltuielilor`, precizeaza directorul OTP Bank.

Totodata, Gerald Schreiner sustine faptul ca, pe termen lung, o parte din banci vor gasi nise de piata. `Cred ca Romania va avea 15-20 de banci universale. In acelasi timp, economia are suficient potential pentru dezvoltarea unor nise de piata, cum ar fi concentrarea unor banci pe creditarea marilor corporatii sau pe finantarea municipalitatilor`, explica presedintele Volksbank.

Sursa: www.adevarulonline.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor