Clasificate de bancheri ca ne-europene, din cauza catorva restrictii, noile reguli pe care banca centrala vrea sa le introduca din februarie reusesc totusi sa simplifice intocmirea dosarului de credit, conditiile de garantare a imprumuturilor, eliminand polita de asigurare de risc si avansul.
Toti cei care vor sa ia credite in viitor au motive sa urmareasca modul in care va intra in vigoare Norma 20 a bancii centrale, acum in faza de proiect. Vestilor proaste, cu care doritorii de imprumuturi s-au obisnuit deja la fiecare noua reglementare a BNR, li se adauga acum si cateva bune. O relaxare a modalitatilor de creditare va da mai multa libertate bancilor in constructia viitoarelor produse. In primul rand, BNR da mana libera bancilor (care, in treacat fie spus, se plang ca ipotecarul creste prea incet) sa acorde credite pentru locuinte chiar cu `avans zero`. Este putin probabil ca avansul sa coboare atat de mult, dar pot fi construite produse mai flexibile in care acesta sa fie de 10% sau 15%, fata de 25% in prezent.
Eliminarea altor constrangeri prin noile reglementari va simplifica si documentatia necesara la solicitarea unui credit, si procedurile de garantare. In plus, imprumuturile s-ar putea chiar ieftini, ca urmare a excluderii politei de risc financiar de neplata, care, in prezent, creste foarte mult costul creditului. Concret, bancile nu vor mai trebui sa transfere riscul creditului catre o societate de asigurari, iar clientilor nu le vor mai fi transmise costurile aferente.
Creste concurenta
`Dupa ce vor conduce la o simplificare a documentatiei de acordare a creditelor si a formelor de garantare, noile norme BNR vor deschide calea unei concurente puternice intre banci.`
Sorin Mititelu, Directorul Directiei Retail Banca Romaneasca
Noile conditii vor depinde insa strict de politica de risc pe care o va aplica fiecare banca in parte. Vor fi avantajati clientii care vor sti sa aleaga institutia de credit capabila sa-si evalueze cel mai bine riscul si sa aiba astfel costuri mai mici. In viitor, conditii mai bune de imprumut vor putea astepta si clientii pe care evaluarea bancii ii va incadra intr-o grupa de risc scazut. Aceleasi norme vor contribui la cresterea competitiei intre banci, obligandu-le sa creeze produse de credit mai sofisticate, cu dobanzi si costuri diferentiate.
Pentru a nu pierde exercitiul restrictiilor, printre atatea `relaxari`, BNR a pregatit bancilor si clientilor acestora si cateva surprize neplacute. Cele mai mari probleme de interpretare, fata de care bancile si-au manifestat deja dezacordul, sunt create de notiunea de `venit net al clientului`.
Daca o persoana fizica doreste sa contracteze un credit ipotecar, de exemplu, banca trebuie sa-i scada din venituri chiria pe care o plateste la ora actuala pentru a avea unde locui? Un venit net mai mic inseamna, automat, si o suma mai mica pe care clientul o poate imprumuta, in conditiile in care gradul de indatorare nu poate depasi 40% din venituri. Discutia se poate extinde si in cazul celorlalte tipuri de credit.
Trebuie scazute din veniturile lunare si cheltuielile de transport, atunci cand clientul solicita un credit auto? In plus, daca din veniturile lunare s-ar scadea mai intai toate tipurile de cheltuieli pe care le face o persoana in fiecare luna, si apoi s-ar acorda creditele in limita a 40% din veniturile ramase, apare intrebarea: ce se intampla cu restul de 60% din venituri? Merg catre economisire? Atunci de ce ar mai avea cineva nevoie de credit? Pentru a evita situatiile absurde, bancherii se asteapta ca banca centrala sa aplice acel grad de indatorare maxim de 40% la venitul net, dupa aceleasi reguli ca si pana acum: rate plus comisioane aplicate la venitul net din cartea de munca, fara a scadea alte cheltuieli.
Un articol de: Gabriela Moldoveanu Tinteanu
Sursa: www.capital.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...