Dobanzile medii anuale ale creditelor in lei vor ajunge la 12,3% in 2007


Data: 07.11.2006

Media ratelor dobanzii pentru creditele in lei va scadea de la o valoare estimata de 14,2% in acest an pana la 12,3% in 2007 si 10,1% in 2008. Media ratelor dobanzii pentru depozitele in lei vor inregistra o usoara crestere, de la 4,7% in 2006 la 4,8% in 2007, pentru ca apoi sa scada pana la 4,3% in 2008, estimeaza analistii economici ai bancii UniCredito in studiul `New Europe Banking Outlook`. In ceea ce priveste media ratelor dobanzii pentru depozitele in valuta, aceasta va atinge valori de 3,1% in acest an, 3,3% in 2007 si 3,2% in 2008.

Creditele in valuta vor avea, potrivit estimarilor analistilor economici ai UniCredito, o medie a ratelor dobanzii in jurul a 7,9%-8% pentru perioada 2006-2008, conform NewsIn. Diferenta dintre media dobanzilor la credite si la depozite, in lei si valuta, (n.red. marja bancara) isi va continua scaderea, de la 7,2% in acest an la 6,3% in 2007, potrivit estimarilor analistilor bancii. Marja bancara pentru lei si valuta va scadea si in 2008, pana la 5,3%, considera specialistii UniCredito.

`In pofida conditiilor monetare restrictive, scaderea ratei dobanzii a continuat pe tot parcursul acestui an, datorita competitiei in crestere, mai ales pe segmentul de imprumuturi in lei`, se arata in raportul UniCredito. `Bancile au fost incapabile sa transfere consturile mai ridicate ale creditelor asupra clientilor, concentrandu-se, in schimb, pe comisioane. Se estimeaza ca vor aparea, pe termen mediu, norme pentru reducerea in continuare a ratelor creditelor comerciale, conditiile monetare restrictive diminuand ritmul de scadere in prima parte a anului 2007`, au continuat analistii bancii italiene in studiul `New Europe Banking Outlook.`

Ratele dobanzilor la depozite s-au adaptat mai rapid marirea ratei de politica monetara a Bancii Nationale a Romaniei si se apreciaza ca vor creste usor pe parcursul anului viitor, datorita nevoii tot mai mari a bancilor de finantare traditionala, pe masura ce volumul total al creditelor il va depasi in 2007 pe cel al depozitelor, considera analistii UniCredito.

Depozitele sectorului de retail vor continua sa ajute expansiunea pietei in 2007, cu mariri mai mici pe segmentul de depozite ale companiilor, datorita activitatii investitionale in crestere. Depozitele guvernamentale vor scadea datorita accelerarii implementarii proiectelor de dezvoltare a infrastructurii, in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana, se spune in studiul bancii.

Activitatea sustinuta de creditare si competitia agresiva pentru noi clienti vor putea duce la o deteriorare a ratei creditelor neperformante. Creditele neperfomante vor continua sa se mareasca pe masura ce imprumurile vor incepe sa ajunga la maturitate. Creditele neperformante vor atinge 6,9 miliarde lei in acest, 8,9 miliarde lei in 2007 si 11 miliarde lei in 2008, potrivit estimarilor specialistilor bancii.

Sursa: www.wall-street.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor