Decizia Bancii Nationale de a reduce dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale e intoarsa pe toate fetele de presa de astazi. `BNR taie bine din dobanzi`, scrie Cotidianul pe prima pagina despre `mutarea lui Isarescu`. Publicatia apreciaza masura BNR a adoptat aceasta masura pe fondul unei evolutii bune a dezinflatiei.
Reducerea dobanzii de referinta nu reprezinta si o relaxare a politicii monetare, considera analistul Daniel Daianu. Rezervele minime obligatorii au ramas neschimbate, scrie Cotidianul, `astfel incat decizia BNR nu va avea efecte notabile asupra dobanzilor practicate de bancile comerciale`.
`Banca Nationala incearca oprirea aprecierii bruste a leului`, titreaza Adevarul. Potrivit unor analisti economici, decizia BNR ar putea avea ca efect cresterea cursului de schimb pe termen scurt, iar pe termen lung chiar o crestere a inflatiei.
Ziarul Financiar considera ca, prin aceasta miscare, `BNR da semnalul scaderii dobanzilor la depozite si credite`. `Din cauza pozitiei BNR de debitor net fata de bancile comerciale, efectul asupra dobanzilor practicate pe piata la depozitele si creditele in lei se va propaga lent, incepand cu dobanzile pasive si mai ales in masura in care banca centrala va reveni la sterilizarea totala a lichiditatilor`, noteaza ZF. Presedintele Bancpost, Mihai Bogza, arata ca reducerea dobanzilor se va face simtita simtita la nivelul economiilor, urmand sa se propage si la nivelul creditelor in lei.
`Nivelul de protectie a economiilor fata de inflatie a devenit foarte ridicat, asa ca nu mai sunt motive pentru mentinerea unor dobanzi atat de ridicate si cred ca vom vedea reduceri usoare. Daca reducerea de dobanzi la depozite va fi acceptata de clienti fara scaderi ale economisirii, cu siguranta va urma o miscare in oglinda la dobanzile la creditele in lei", spune Bogza in ZF.
`Dobanzile in lei ar putea scadea in cateva luni`, anunta si Evenimentul Zilei. `Dobanzile la depozite vor scadea sigur, dar nu imediat. Piata reactioneaza mai lent. Dobanzile la depozite vor scadea cu cel putin 0,75 de puncte procentuale in doua-trei luni. (...) Iar cele la credite in vor scadea mai tarziu`, apreciaza Ionut Patrahau, directorul general adjunct al Bancii Transilvania. Despre o reducere `agresiva` a dobanzilor la credite se poate vorbi numai atunci cand rezervele minime obligatorii vor scadea, crede economistul-sef al ING Bank, Florin Citu. De asemenea, spune acesta in Evenimentul Zilei, o asemenea masura a BNR ar oferi sansa ca dobanzile la depozite `sa fie mentinute, nu sa scada`.
Trecand si alte subiecte, Ziarul Financiar subliniaza in pagina 7 ca `Bancherii vor sa scape de platile de facturi la ghisee`. Renuntarea bancilor mari de a mai accepta plata facturilor la casieriile proprii urmareste reducerea aglomeratiei la ghisee. ZF scrie ca o astfel de masura a adoptat recent cea mai mare banca. Astfel, BCR nu mai accepta plata in numerar a facturilor
Publicatia noteaza ca, dintre bancile mari, numai BRD accepta in continuare plata la ghiseu a facturilor, insa dezvolta in paralel si canale alternative de plata, precum serviciul `Simplis facturi`, care permite achitarea facturilor de la POS-urile instalate la comercianti.
Sursa: www.bankingnews.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...