DOBANZILE LA CREDITELE DE CONSUM NU COBOARA SUB 11%


Data: 04.09.2007

Cele mai mici dobanzi la creditele de consum nu coboara sub 11% pe an, pentru finantarile in euro sau in franci elvetieni, in timp ce la lei costul unui imprumut sare de 14% pe an. Dobanzile la creditele de consum au stagnat in ultimul an, dupa ce bancherii s-au concentrat mai mult asupra imprumuturilor de mare valoare, garantate cu garantii reale. Pentru a imprumuta 10.000 de euro, pe o perioada de cinci ani, cele mai bune dobanzi nu coboara sub 11% pe an (dobanda anuala efectiva).

Variantele in franci elvetieni sunt rare pentru creditele de consum. Doar OTP si Bancpost ofera aceasta alternativa, cu dobanzi nominale de 7,9% pe an.

Costul efectiv al creditului (dobanda anuala efectiva) ajunge insa la 11% pe an la OTP, respectiv de 13,3% pe an la Bancpost.

Pentru creditele in euro, la limita inferioara a pietei se afla Alpha Bank si CEC, care percep o dobanda anuala efectiva de putin peste 11% pe an, in conditiile in care dobanda nominala afisata este de 9,25% si respectiv 9,4% pe an.

Din punctul de vedere al dobanzii nominale, cea mai atractiva oferta o are ABN Amro, cu 7,5% pe an. Comisioanele majoreaza insa costul efectiv al creditului la banca olandeza pana la 14% pe an. La limita superioara, dobanzile nominale la creditele in euro se plafoneaza la 11,5% pe an, la BRD, Banca Romaneasca sau Piraeus Bank. Dobanda anuala efectiva urca in aceste cazuri la 15%-18% pe an.

Dobanzile la lei s-au apropiat mult de cele la euro in ultimii ani, insa raman usor mai mari. Pentru o suma echivalenta si tot pe perioada de cinci ani dobanzile efective coboara spre 14% pe an, la CEC sau Banca Transilvania. Cea mai atractiva dobanda este afisata de Banca Romaneasca, cu 8,5% pe an, insa costul efectiv pentru acest produs depaseste 17% pe an.

Spre deosebire, in zona creditelor de mare valoare garantate cu ipoteca dobanzile nominale pleaca la euro de la 5,75% pe an, respectiv chiar 2%-3% pe an pentru franci elvetieni. Costurile efective pentru astfel de finantari variaza intre 7% si 10% anual. Aceste credite sunt preferate de banci, intrucat permit plasarea unor sume mai mari catre clienti si pe perioade mai lungi, presupunand totodata si un risc mai mic, avand in vedere structura garantiilor.

Chiar daca dobanzile nu au mai coborat la creditele de consum, concurenta dintre jucatori a determinat modificarea altor caracteristici. Astfel, suma maxima care poate fi imprumutata a urcat rapid in ultimii ani, ajungand in prezent pana la 20.000 de euro. Momentan doar trei jucatori ofera un plafon de imprumutare atat de inalt fara sa ceara garantii reale: ABN Amro, Piraeus Bank si MKB Romexterra Bank.

Pentru a permite plasarea unor sume atat de mari si perioadele de rambursare pentru aceste credite au fost prelungite. Astfel, fata de acum doi trei ani, cand termenul de acordare ajungea la cinci ani, in prezent cele mai lungi scadente sunt de zece ani.

Un articol de: Liviu Chiru

Integral in Ziarul Financiar

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor