Dobanzile la credite pentru populatie


Data: 08.06.2006

Dobanzile la credite pentru populatie In luna mai, s-a mentinut tendinta de scadere a dobanzilor la creditele pentru populatie. De aceasta data, reducerile nu au mai fost generalizate, ci s-au regasit in principal doar la produsele garantate cu ipoteca. In schimb, creditele de nevoi personale in lei au cunoscut usoare scumpiri, dupa expirarea ofertelor promotionale din luna anterioara.

Reducerile de dobanzi nu s-au oprit inca, cu toate ca exista suficiente motive ca bancile sa ia o pauza, in special, la creditele in valuta. Banca centrala a Statelor Unite a operat in ultima vreme noi majorari de dobanda, care vor determina in cele din urma ca, si pe piata interna, institutiile autohtone sa opereze ajustari similare. De asemenea, semnalele venite din zona euro sunt nefavorabile. La sedinta din 8 iunie, majoritatea analistilor se asteapta ca Banca Centrala Europeana sa creasca cu 0,25% dobanda de referinta la euro.

Cu toate acestea, dobanzile la valuta au inregistrat in luna mai scaderi la majoritatea produselor de finantare pentru populatie. Intr-o anumita masura, scaderea se justifica si prin politica unor banci de a diminua dobanzile si a majora comisioanele. Aceasta practica este folosita cel mai intens de HVB Bank si Banca Tiriac. Luna trecuta cele doua institutii aflate in proces de fuziune si-au aliniat pe acest model dobanzile la valuta.

Cele mai mari scaderi le-au inregistrat, in luna mai, dobanzile la euro. In cazul ofertelor de credite imobiliare si ipotecare, rata medie a dobanzii a coborat la 7,85%, fiind cu 0,5% mai mica decat in aprilie. De asemenea, reduceri cuprinse intre 0,3-0,5% au suferit si dobanzile medii la euro pentru celelalte tipuri de credite.

O evolutie similara s-a manifestat si pe segmentul creditelor in dolari. La produsele garantate cu ipoteca, rata medie a dobanzii a scazut cu 0,2%. Cea mai importanta reducere a fost localizata la creditele pentru nevoi personale, unde rata medie a dobanzii s-a diminuat cu 0,56%, pana la 10,16%.

Merita semnalat faptul ca pentru creditele de nevoi personale, dobanzile la euro si dolari sunt aproape egale. Insa, daca tinem cont de cotatiile practicate pe pietele internationale, dobanzile la dolari ar fi trebuit sa depaseasca cu 2,5% pe cele la euro. Analizand ofertele bancilor, cea mai mare diferenta se constata la creditele imobiliare, unde ecartul dintre dobanda medie la dolari si cea la euro este de 1,5%.
Prin urmare, sunt sanse mari ca in perioada urmatoare dobanzile la creditele in dolari sa se majoreze, bancile romanesti urmand sa-si alinieze randamentele la reperele internationale.

Pe segmentul creditelor in lei, ultimele evolutii sunt destul de contrare. In cazul creditelor imobiliare, ipotecare si a celor de nevoi personale cu ipoteca, tendinta de reducere a dobanzilor continua. La creditele pentru locuinte, rata medie a dobanzii a coborat in mai 2006, la 10,24%, in scadere cu 0,15% fata de luna anterioara.

In cazul creditelor auto, s-a remarcat o noua ieftinire a finantarilor in lei cu dobanda variabila. In consecinta, acestea au devenit mai avantajoase decat imprumuturile in lei cu dobanda fixa, ale caror costuri au ramas in linii mari neschimbate.

Evolutia cea mai nefavorabila au avut-o insa dobanzile in lei la creditele de nevoi personale. Acestea au crescut cu 0,1% atat in cazul produselor cu dobanzi variabile, cat si pentru cele cu dobanzi fixe. Majorarile au fost cauzate intr-o masura importanta si de incheierea campaniilor promotionale la credite derulate de o serie de banci.

 

Sursa: www.conso.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor