Data: 21.07.2011
Creditele la lei isi continua scaderea costurilor, asa cum anuntau si oficialii BNR cu cateva zile in urma, in conditiile in care piata imprumuturilor nu arata prea bine in Romania. Lipsa cererii i-a facut pe bancheri sa se axeze mai mult pe creditele imobiliare, acolo unde isi mai pot recupera din pierderi daca debitorul nu mai poate plati, prin vanzarea garantiei.
Cu toate acestea, unii romani inca mai cauta credite de nevoi personale de pana in 10.000 de lei. Daca la inceputul lunii, indicele Robor la 3 luni avea o valoare de 5,49%, luni, acesta scazuse pana la 5,35%, potrivit informatiilor furnizate de banca centrala. Calculele pe care Ziare.com le-a facut au avut ca elemente orientative un credit de 10.000 de lei, accesat pe o perioada de 36 de luni.
Una dintre cele mai mari dobanzi pentru creditele de nevoie personale in moneda nationala se gaseste la OTP Bank, 13,93%. Pentru a face toate calcuele, in cazul acestui finantator am luat in considerare un venit de 2.000 de lei. DAE este de 14,99%, iar rata acestui imprumut de 341,44 de lei. La finalul contractului veti returna aproximativ 12.300 de lei.
Comisionul de analiza pe care-l percepe banca, in cazul acestui credit, este de 0 lei, iar cel de administrare lunara este de 0%. Banca impune si o dobanda penalizatoare, de 15,93%, in cazul in care veti inregistra inarzieri la plata ratelor.
BRD are o oferta si mai scumpa din punct de vedere al ratei (doar in primul an), chiar daca DAE este mai mica, cu aproape un procent. Lunar, pentru creditul luat in calcul mai sus va trebui sa platiti intre 312 lei si 351 lei.
Dobanda acestui credit este de 7,5%, dar DAE se ridica la 13,02%. Printre costurile aferente acestui imprumut se afla si o asigurare care valoreaza 0,087%, dar si un comision de gestiune lunar de 0,4% din sold. Dobanzile prevazute in contract totalizeaza aproximativ 1.200 de lei, in timp ce comisioanele mai ridica pretul cu inca vreo 770 de lei, astfel ca, pana la final, veti avea de dat aproape 12.000 de lei, daca parametrii raman neschimbati.
Una dintre cele mai mici rate la credite o veti gasi la Banca Transilvania, cel putin daca ne luam dupa calculatorul bancii pe care-l gasiti pe site-ul propriu. Rata este una fixa si ajunge la 336 de lei pe luna. Dobanda este de 12,8%, iar DAE 13,58%. Fata de creditul de la BRD, aici veti plati pana la maturitatea contractului cu 100 de lei mai mult.
La ING Bank, conditiile atat ale ratei, cat si ale celorlalti factori se aseamana cu cei ai Bancii Transilvania. Rata este tot 336 de lei, pentru creditul ING Personal Aniversar. DAE pentru acest imprumut ajunge la 16,09%.
Si CEC Bank are o oferta care se incadreaza in parametrii asemenatori cu celelalte banci. Spre exemplu, dobanda este de 9,99% (banca nu prezinta DAE). Comisionul lunar de gestiune este de 0,25% din sold.
Daca nu fluctueaza costurile creditului pana la final, prima rata o veti avea de 347 de lei, in timp ce ultima va scadea la 307 lei. Pana la final, veti avea de rambursat o suma cu 20% mai mare decat creditul initial. Rata dobanzii insumeaza 80% din costurile creditului, iar comisioanele doar 20%.
Sursa: Ziare.com