Hotararea oficialilor BNR de a reduce dobanda de politica monetara va influenta si ratele dobanzilor la credite. Practica din sistemul bancar demonstreaza faptul ca institutiile de credit incearca sa isi pastreze o marja de profitabilitate ridicata pentru o perioada cat mai lunga de timp. De aceea, deciziile oficialilor Bancii Nationale de a reduce dobanda-cheie va avea mai repede efecte asupra randamentelor oferite la depozitele la termen.
De fiecare data cand oficialii bancii centrale au decis sa reduca nivelul dobanzii de politica monetara, institutiile de credit au mai asteptat cateva luni inainte sa micsoreze costurile percepute pentru credite. Iar in actualul context, in care in mai putin de doua luni, oficialii Bancii Nationale au redus dobanda de politica monetara cu 1,25 puncte procentuale, efectele asupra randamentelor la depozitele la termen si a costului creditelor s-ar putea vedea in cel mult trei luni.
Dragos Cabat, vicepresedintele Asociatiei CFA Romania, a declarat pentru Adevarul ca noua reducere a dobanzii de politica monetara ar trebui sa se reflecte in dobanzile active si pasive. `Daca la penultima scadere, efectele s-au lasat asteptate, acum influenta totala ar trebui sa fie in jurul a un punct procentual`, explica Dragos Cabat. Modificarile istorice ale dobanzii BNR indica faptul ca, prima oara, sunt scazute dobanzile platite pentru depozitele la termen, urmand ca intr-o perioada de cateva luni sa fie reduse si cele percepute pentru credite.
Concurenta din sistemul bancar va ieftini creditele
Ionut Dumitru, analistul-sef al Raiffeisen Bank, adauga faptul ca decizia Bancii Nationale ar trebui sa aiba efect asupra dobanzilor active si pasive. `La depozitele la termen, nu cred ca bancherii pot plati dobanzi mai mari de 6%`, subliniaza Dumitru. In momentul de fata, toate bancile comerciale inregistreaza un exces de lichiditate, bani care pot fi plasati ori in credite, ori in piata monetara. Iar cel mai sigur plasament pe care il poate realiza o institutie de credit este in depozite la banca centrala. Dar cum plasarea de bani in depozite BNR la dobanda de 7,5% depinde de politica de sterilizare a excesului de lichiditate din piata monetara, rezulta ca o dobanda de peste 6% pentru depozitele la termen nu mai este rentabila pentru bancheri.
Pe de alta parte, Radu Craciun, analistul-sef al ABN Amro, considera ca principalul factor care va pune presiune de scadere a dobanzilor va fi concurenta din sistemul bancar. Asta pentru ca piata monetara inregistreaza o volatilitate ridicata. Spre exemplu, daca in a doua parte a lunii ianuarie, bancile se puteau imprumuta din piata monetara la dobanzi de circa 2%, in prima parte a lunii martie, nivelul a fost chiar mai mare decat dobanda-cheie a BNR - peste 8% si ajungand chiar la 12%-13%. `In conditiile in care dobanzile interbancare sunt caracterizate de volatilitate, cred ca bancherii vor fi prudenti in ajustarea dobanzilor pasive si active`, conchide Craciun.
Un articol de: Costi Dobrea
Sursa: Adevarul
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...