BNR a publicat noua structura a costului creditelor aratand diferenta dintre valorile afisate de banci si cele reale.
Potrivit ultimelor date, bancile comerciale folosesc comisioanele pentru a scumpi creditele de consum in lei, in medie, cu circa patru procente peste nivelul dobanzii nominale. Iar in cazul imprumuturilor in euro, diferenta dintre dobanda afisata si costul total perceput este de circa 2,5 puncte procentuale.
Creditele de consum acordate populatiei au accelerat ritmul de crestere in prima luna a anului curent. Astfel, soldul total al imprumuturilor pentru consum s-a ridicat la circa 31,6 miliarde de lei, cu peste 4% mai mult decat in decembrie 2006. Mai mult, ritmul de crestere a creditelor este peste cel inregistrat in lunile din ultimul trimestru al anului trecut.
Totodata, luna ianuarie a confirmat reaparitia tendintei de creditare in valuta. Dupa ce Banca Nationala a renuntat la impunerea unui prag maxim de acordare a imprumuturilor in valuta, institutiile de credit au reintrodus ofertele de finantare in euro, astfel ca, in decembrie 2006, ritmul anual de crestere a soldului creditelor de consum a revenit la tendinta de dublare, evolutie confirmata de prima luna din acest an. Iar atractivitatea creditelor in euro tine de costul mai redus decat al finantarilor in moneda nationala.
Datele publicate de banca centrala arata faptul ca, in cazul creditelor de consum acordate in euro pe o perioada de pana la cinci ani, dobanda medie nominala este de circa 10% pe an. Totusi, dobanda anuala efectiva, ce cuprinde toate costurile asociate imprumutului, este de 12,60%. Spre deosebire, in cazul creditelor in lei, rata nominala este de aproape 15%, iar dobanda anuala efectiva se ridica la aproximativ 19%.
Bancile incurajeaza economisirea pe termene lungi
O situatie similara este inregistrata si din punctul de vedere al costurilor aferente imprumuturilor pentru locuinte. Diversele comisioane impuse de bancile comerciale scumpesc creditele ipotecare cu circa doua puncte procentuale peste nivelul dobanzii nominale, atat in cazul finantarilor in lei, cat si a celor in valuta. Totodata, in prima luna din acest an, soldul creditelor pentru locuinte s-a diminuat cu aproximativ doua puncte procentuale fata de nivelul inregistrat in decembrie 2006. Evolutia este una normala pentru acesta perioada a anului, tinand cont ca atat in ianuarie 2006, cat si in prima luna din 2005, soldul finantarilor ipotecare s-a diminuat.
Depozitele populatiei s-au ridicat, in ianuarie 2007, la aproape 47 miliarde de lei, cu circa 36% mai mult decat in prima luna a anului trecut. In plus, ritmul de crestere a fost similar, atat pe componenta economiilor in lei, cat si in valuta. Iar ajustarile dobanzilor la depozite indica faptul ca bancile comerciale incearca sa atraga pe termene din ce in mai lungi resursele necesare activitatii de creditare. Astfel, numai dobanda medie pentru depozitele constituite pe un termen de peste sase luni s-a majorat peste nivelul inregistrat in decembrie 2006, spre deosebire de celelalte rate care au fost in scadere. Spre exemplu, pentru dobanda medie pentru depozitele in lei constituite pe un termen de 6-12 luni au urcat la 7,87% pe an (7,45% in decembrie 2006), in timp ce rata medie pentru depozitele in euro s-a majorat la 4,16%, fata de 2,93 la finele anului trecut.
Un articol de: Costi Dobrea
Sursa: Adevarul
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...