Depozitele bancare - produse de doi lei


Data: 31.08.2006

Comunicatorii bancilor ne-au asaltat in ultima luna cu o multime de informatii de presa, prin care anuntau marete majorari de dobanda la produsele de economisire. Si uite asa, rand pe rand, am aflat de la BCR, BRD, Banca Transilvania, Alpha Bank, CEC, Finansbank, OTP Bank (mai sunt cu siguranta si altele, insa le-am trecut pe cele de care mi-am amintit!) ca dobanzile la depozite sunt mai atractive.

A fost practic o invitatie la economisire facuta romanilor de mai toate institutiile de credit. Un val de racoare peste zilele toride. Romanii se zbenguiau de mama focului pe toate plajele lumii, iar bancile incercau parca sa-i atentioneze ca un om chibzuit e acela care-si pune de-o parte `bani albi pentru zile negre`.

Frumoasa si inteleapta toata aceasta campanie `pro-economisire`, insa incompleta si, hazardandu-ma putin, i-as spune si mincinoasa. Pentru ca, in fapt, bancile nu au facut nimic spectaculos pentru a schimba atitudinea romanilor fata de economisire. Ba chiar au scapat `fraiele` acetui tip de produs, canalizandu-si atentie pe partea de creditare. Am avut un lung sir de tepe financiar-bancare, unde banii fraierilor au umplut buzunarele unora si altora. Si astazi mai sunt oameni care intreaba de zece ori si solicita o gramada de detalii, inainte de a-si depune banii la banca. Daca aceasta rana, inca deschisa, se poate cicatriza dupa o vreme, lucrurile nu pot fi la fel in cazul unei noi probleme ivite intre timp. Aceasta problema deriva din costurile ascunse ale economisirii.

Pentru ca, din pacate, si aceste produse din care se presupune ca tu, deponent, ar trebui sa castigi, este un mijloc eficient de crestere a profiturilor pentru banci. Cum se traduce asta? Pai simplu: bruma de castig pe care ti-o confera dobanda la depozit este `hacuita` de mici comisioane. Daca vrei sa depui bani la banca, ai nevoie de deschiderea unui cont, care costa. `Intretinerea` contului respectiv cere si ea mici resurse. Daca vrei sa-ti ridici banii de la banca la maturitatea depozitului, trebuie sa achiti un comision. Daca vrei sa-i transferi intr-un cont de card, achiti un comision de transfer, iar daca scoti numerar de pe card esti comisionat. Oricum ai da-o, nu scapi de comisioane. Care nu sunt la vedere. Afli de ele la momentul oportun. Atunci cand trebuie sa le platesti. Multi mi-au relatat faptul ca atunci cand s-au dus la banca sa-si ridice banii dintr-un depozit la termen au avut surpriza neplacuta sa constate ca totalul calculat de ei nu corespundea cu totalul calculat de banca. Metode diferite de calcul! Trebuia sa te gandesti si la profitul bancii! Matematica se aplica intotdeuna in favoarea bancii, chiar daca este vorba de banii tai de acasa.

M-am aprins si am pierdut din vedere ceea ce as fi vrut sa spun inca de la inceput. Astept cu interes si nerabdare un comunicat de presa din partea unei banci in care sa fiu anuntat ca institutia a renuntat la comisioanele de retragere numerar si de deschidere a contului. Mai mult, ca intre timp nu a mai inventat nu stiu ce comision si, pe deasupra, ca formula de calcul este simpla: banii mei depusi plus n% dobanda egal x suma de ridicat. Fara minus 0,ceva comisionul y. Promit ca imediat voi merge la banca respectiva pentru a-i da in grija economiile mele. Ca sa faca pui!

Sursa:
www.bankingnews.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor