Statul roman a obtinut cele 2,2 miliarde de euro in urma vanzarii BCR, grupului austriac Erste Bank, problema fiind acum gestionarea acestor bani. Suma provenita din cea mai mare privatizare de pana acum in Romania va fi folosita pentru pensii si infrastructura rutiera.
Banii din vanzarea BCR au intrat in cursul zilei de joi, suma de 2,2 miliarde euro fiind depusa de Erste intr-un cont escrow al statului roman deschis la Citibank, a declarat, joi, ministrul finantelor Sebastian Vladescu.
Statul roman nu a incasat, pana in prezent, suma pentru pachetul de actiuni detinut la BCR, de 36,8%, vandut Erste Bank, la finele anului trecut, pentru ca a trebuit sa finalizeze demersurile privind asumarea litigilor si legalitatea ajutorului de stat preluate de BCR prin absorbtia fostei Bancorex, in urma cu sapte ani. Totodata, dezbaterile parlamentare asupra legii de privatizare au durat pana la mijlocul lunii septembrie 2006, cand a fost aprobata. Ulterior, un grup de senatori ai opozitiei a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la constitutionalitatea actului normativ.
Astfel, guvernul a amanat, in mai multe randuri, termenul de finalizare a privatizarii BCR, cea mai recenta data anuntata in acest sens, fiind 20 octombrie 2006. Procesul de privatizare s-a incheiat luni, odata cu semnarea de catre presedintele Traian Basescu a decretului de promulgare a legii de privatizare a BCR, imediat dupa ce, in aceeasi zi, Curtea Constitutionala a decis ca legea este constitutionala.
Erste Bank a finalizat achizitionarea Bancii Comerciale Romane (BCR) prin achitarea sumei totale de 3,75 miliarde euro, din care 2,2 miliarde euro revin statului roman, anunta si un comunicat al bancii austriece, consultat de NewsIn.
`Incepand de astazi, achizitionarea Bancii Comerciale Romane S.A. (BCR) de catre Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG (Erste Bank) este finalizata.`, se precizeaza in comunicat. Erste Bank a achizitionat 61,8825% din actiunile BCR de la Guvernul Roman, BERD si IFC in urma achitarii a 3,75 miliarde Euro. `Fondurile au fost transferate prin intermediul Citibank care a actionat in calitate de agent escrow`, se arata in documentul citat. Astfel, procesul de privatizare al celei mai mari banci din Romania a luat sfarsit. Erste Bank a castigat licitatia pentru preluarea BCR in decembrie 2005, oferind 3,75 miliarde euro pentru 61,88% din actiunile bancii.
Erste Bank a mai anuntat ca are planuri pregatite de dezvoltare pe piata romaneasca, pe fondul accederii Romaniei in Uniunea Europeana (UE), potrivit unui comunicat de joi al bancii austriece.
`Vom incepe chiar de maine sa implementam un nou plan de business ambitios. Astfel, nu va trece mai mult de un an pana cand clientii nostri vor simti influenta apartenentei BCR la grupul Erste Bank in ceea ce priveste produsele si serviciile oferite la standarde de calitate europene`, a declarat presedintele Erste Bank, Andreas Treichl, care a preluat si functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere al Bancii Comerciale Romane (BCR).
`Banii incasati din privatizarea BCR vor fi folositi pentru pilonul doi de pensii si pentru infrastructura rutiera`, a precizat Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu. El a recunoscut ca, desi suma obtinuta in urma privatizarii BCR este cea mai mare obtinuta vreodata in urma unei privatizari in Romania, este totusi insuficienta comparativ cu numarul de autostrazi care trebuie construite in perioada urmatoare. `Cu doua miliarde se poate face o autostrada, in nici un caz toate autostrazile din Romania`. Vladescu a precizat ca, dupa ce va fi infiintat Fondul National de Dezvoltare, sumele vor fi alocate, pentru fiecare investitiei in parte, prin hotariri de guvern. Ministrul finantelor a spus ca o parte din suma ar putea merge si pentru punerea in functiune a pilonului II de pensii, `in cazul in care va fi nevoie`, dar in functie de `viteza cu care pilonul II de pensii se va implementa`. El a precizat ca aceste investitii vor fi facute incepand cu anul 2008.
Banii din privatizarea BCR nu trebuie cheltuiti ca cei de la Petrom
Premierul Tariceanu a declarat ca doreste ca ministrul finantelor sa raporteze public, anual, modul in care statul a cheltuit banii obtinuti in urma privatizarii BCR, astfel incat cele 2,2 miliarde de euro sa nu fie cheltuite ca banii obtinuti din vanzarea Romtelecom sau Petrom. `Doresc ca in fiecare an, odata cu infiintarea Fondului National de Dezvoltare, ministrul de finante sa vina in fata opiniei publice si sa prezinte un raport in legatura cu modul in care acesti bani au fost cheltuiti, care sunt proiectele, care sunt sumele`, a declarat Tariceanu. El a comparat aceste rapoarte anuale cu o `dare de seama in fata Adunarii Generale a Actionarilor, care sunt cetatenii Romaniei, contribuabilii`. seful Executivului a dat, totodata, asigurari, ca banii obtinuti din privatizare vor fi cheltuiti in mod transparent, la fel cum s-a procedat si cu procesul de privatizare in sine.
Tariceanu a precizat ca sumele obtinute din vanzarea BCR nu vor avea acelasi traseu ca sumele obtinute din vanzarea altor companii mari, ca Petrom si Romtelecom. `Nu cred ca exista cineva care sa ne spuna ce s-a intamplat cu acei bani`, a spus seful Executivului. El a adaugat ca sumele obtinute nu vor merge in consum, ca in trecut, ci catre `ameliorarea starii infrastructurii`.
Seful Executivului a lansat si un mesaj catre reprezentantii Erste Bank, noii proprietari ai BCR: sa ajute intreprinderile mici si mijlocii si sa sprijine totodata proiectele de interes local si regional. `Mi-as dori foarte mult ca banca sa se implice pe viitor intr-o atitudine comerciala agresiva pentru a ajuta sectorul privat, mai ales IMM-urile si, de asemenea, as fi foarte incantat daca banca ar acorda atentie proiectelor de interes local, regional, care sa ajute Romania sa recupereze cat mai rapid decalajele care o separa de celelalte tari din UE`, a spus Tariceanu.
Andreas Treichl preia conducerea boardului BCR
Seful Erste Bank, Andreas Treichl, a preluat functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere al Bancii Comerciale Romane (BCR), iar responsabilul cu managementul de programe in cadrul Erste Bank, Manfred Wimmer, a fost numit vicepresedinte, informeaza NewsIn.
De joi, reprezentantii Erste Bank isi preiau functiile in Consiliul de Supraveghere al BCR. Astfel, presedintele Erste Bank, Andreas Treichl, a preluat functia de presedinte al Consiliului de Supraveghere, iar responsabilul cu managementul de programe la nivel de grup in cadrul Erste Bank, Manfred Wimmer, a fost numit vicepresedinte al Consiliului de Supraveghere.
Ceilalti membri ai consiliului de supraveghere numiti de catre Erste Bank sunt Christian Coreth, membru al consiliului director al Erste Bank responsabil cu managementul riscului, si directorul diviziei de IT din Erste Bank, Herbert Juranek. Ei ii inlocuiesc pe fostii membri reprezentand AVAS (Gheorghe Ionescu si Joszef Birtalan), BERD (Oliver Greene) si IFC (Thomas Krayenbuehl). `Fostul presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR, Daniel Daianu, a fost de acord sa ramana membru al consiliului de supraveghere`, se precizeaza intr-un comunicat al bancii austriece. Ceilalti membri ai Consiliului de Supraveghere sunt Teodor Mihaescu (SIF Muntenia) si Mihai Fercala (SIF Transilvania), care vor continua sa reprezinte SIF-urile in conducerea bancii.
Reprezentantii Erste pariaza pe piata bancara romaneasca, care se va dezvolta rapid in urmatorii ani, pe fondul progresului economic general al tarii. `Cu o crestere medie a produsului intern brut (PIB) de 6,1 % intre 2002 si 2004, un PIB per locuitor de aproximativ 2.700 Euro in 2004 (fata de 29.000 in Austria) si o rata a depozitelor la PIB de 24 % (fata de 89 % in Austria), Romania este semnificativ mai putin dezvoltata decat economiile si pietele bancare din tarile UE`, se aminteste in documentul citat.
`Cu toate acestea, Erste Bank are convingerea ca un nivel atat de scazut de penetrare bancara se va traduce intr-un substantial potential de crestere pe termen lung, avand in vedere ca economia Romaniei converge catre economiile europene mai dezvoltate`, se mai arata in comunicat.
Sectoarele bancar corporativ, de credite pentru consumatori, depozite de economii, carduri bancare si de management al activelor au `un potential de crestere considerabil`, considera conducerea Erste Bank. Grupul austriac vrea sa participe la derularea programelor europene in Romania, mai ales ca BCR are deja birouri de consultanta pentru fondurile europene in centrele celor opt regiuni de dezvoltare. `Prin intermediul deja infiintatelor birouri UE, dorim sa ii sprijinim pe clientii nostri sa acceseze fondurile europene in conditii favorabile, pentru a-si dezvolta business-ul cat mai rapid`, a adaugat Treichl.
Prin achizitionarea BCR, Grupul Erste Bank adauga Romania retelei sale deja existente din Austria, Republica Ceha, Slovacia, Ungaria, Croatia, Serbia si Ucraina. `Cu un nou total de peste 15,6 milioane clienti, grupul isi va consolida in mod semnificativ pozitia, fiind una dintre cele mai importante institutii financiare din Europa Centrala si de Est (cu o cota de piata retail de aproximativ 15%) operand pe o piata cu aproape 120 milioane locuitori`, se mai mentioneaza in comunicatul bancii.
Sursa: www.wall-street.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...