De anul viitor, celor 39 de banci care opereaza deja pe piata financiar-bancara romaneasca li se vor adauga sucursale ale altor banci straine. Aceasta va determina o amplificare a luptei pentru clienti, fie persoane fizice, fie companii autohtone.
Aceasta situatie va aparea odata cu integrarea Romaniei in Uniunea Europeana. Daca, bancile romanesti vor putea opera in orice stat membru al UE, la randul lor bancile straine vor putea deschide sucursale trimitand BNR, prin intermediul bancii centrale din tara de origine, o simpla notificare.
Din punctul de vedere al romanului aceasta nu poate reprezenta decat o veste buna, el avand mai multe optiuni de alegere, noile banci dorind sa atraga cat mai multi clienti de la institutiile bancar-financiare deja existente.
Pentru cei care care vor dori sa obtina credite se anunta un sezon mult mai bun de obtinut dobanzi cat mai bune, adica mai scazute. Insa este posibil ca scaderile sa nu fie foarte spectaculoase avand in vedere politica monetara a BNR, avand in vedere perspectivele unor noi cresteri ale inflatiei. Daca BNR vede pentru anul viitor o inflatie de 4,7%, care ar putea determina o scadere a dobanzii de politica monetara de la 8,75% la 8%, in schimb alte institutii bancare, precum Citigroup anticipeaza o majorare a inflatiei pana la 8,3%. De altfel, si guvernatorul BNR atragea, de curand, atentia asupra riscului ca inflatia sa derapeze, nu numai din cauza cheltuielilor cu majorarile salariale din sectorul public, ci si a investitiilor masive care vor fi efectuate.
`Batalia cu inflatia nu s-a terminat, iar investitiile mari, care vor veni, vor crea presiuni suplimentare asupra inflatiei in Romania, declara guvernatorul BNR. Se vor cheltui sume imense, numai pentru infrastructura fiind nevoie de circa 30 miliarde de euro si tot atat vor costa si investitiile legate de mediu, la care se adauga cele pentru invatamant si sanatate`. La acesti factori care ar putea presa asupra inflatiei se adauga cresterea puternica a consumului, odata cu aderarea la U.E. si la desfiintarea multor taxe vamale, ceea ce va conduce la majorarea deficitelor externe.
Scaderea dobanzilor la credite ar putea fi sprijinita prin reducerea rezervelor minime obligatorii, care se situeaza in prezent la 20% pentru cele in lei si 40% la cele in valuta. Oricum, decizia BNR de a renunta din 2007 la limita de 300% din fondurile proprii ale bancilor comerciale pentru volumul de credite in valuta acordate de acestea va reprezenta un factor de reducere a dobanzilor, in cazul in care se doreste castigarea de noi clienti, dupa ce in primele noua luni ale acestui an, bancherii au anuntat profituri intr-o crestere cu mult mai lenta decat cele din anii precedenti.
Sursa: www.curierulnational.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...