Ritmul de crestere a restantelor persoanelor fizice reprezinta un semnal de alarma pentru sistemul bancar. Intarzierile ratelor de credit acumulate de persoanele fizice, desi reprezinta numai 0,7% din volumul total al imprumuturilor acordate populatiei, continua sa se dubleze anual. Asta pentru ca unele banci nu analizeaza temeinic veniturile si cheltuielile potentialilor clienti.
Volumul restantelor provenite din creditele in suma mai mica de 20.000 de lei noi, acordate populatiei, s-au ridicat, la finele lunii octombrie din anul curent, la peste 73 milioane de euro, arata ultimele date publicate de Banca Nationala. Iar ponderea datoriilor acumulate de persoanele fizice s-a mentinut, pe parcursul ultimului an, la circa 0,7% din totalul creditelor acordate populatiei. Ceea ce inseamna ca restantele au tinut pasul cu ritmul de crestere a imprumuturilor contractate de persoanele fizice.
Valentin Lazea, economistul-sef al Bancii Nationale, a precizat pentru Adevarul ca, momentan, soldul restantelor acumulate de populatie nu reprezinta niciun pericol pentru sistemul bancar romanesc. `Restanta medie a unei persoane are aproape aceeasi valoare cu cea a salariului mediu pe economie`, a subliniat Valentin Lazea. Spre exemplu, in luna octombrie, valoarea medie a datoriei era de circa 880 de lei noi. La aceeasi data, Institutul National de Statistica a raportat un salariu mediu net de 866 de lei noi.
De asemenea, Radu Negrea, secretarul general al Asociatiei Romane a Bancilor, a subliniat faptul ca restantele acumulate de persoanele fizice nu constituie un motiv de ingrijorare pentru nicio banca comerciala. Motivul tine de faptul ca reglementarile existente solicita o marja de siguranta a institutiilor de credit, prin faptul ca imprumuturile restante sunt provizionate, explica Radu Negrea. Mai mult, se poate spune ca sistemul bancar romanesc este supracapitalizat, din moment ce raportul dintre fondurile proprii si totalul activelor era, in luna septembrie a anului curent, de aproape 18%, peste limita minima stabilita, in prezent, la 12%.
Sporeste numarul celor cu restante la mai multe banci
In ciuda faptului ca restantele populatiei reprezinta numai 0,7% din totalul creditelor acordate populatiei, ritmul anual de crestere conduce la o dublare a datoriilor totale. Valentin Lazea atrage atentia asupra faptului ca, desi stocul de restante nu pune probleme sistemului bancar, ritmul de majorare constituie un semnal de alarma. Mai mult, datele publicate de Banca Nationala indica faptul ca numarul persoanelor ce sunt datoare la mai multe banci este in crestere. Economistulsef al BNR explica faptul ca datoriile provin din faptul ca unele banci nu analizeaza temeinic capacitatea de plata a potentialilor clienti. `Este un hazard atat din partea bancilor, cat si din partea clientilor`, explica Lazea.
Totusi, in momentul de fata gradul creditelor neperformante generate de persoanele fizice este sub nivelul din alte state europene. Spre exemplu, in Ungaria, ponderea restantelor in totalul imprumuturilor acordate populatiei este in jurul a 1,2%, iar in Polonia nivelul este de circa 1,6%.
Viteza de crestere a restantelor populatiei este inclusa in costul creditelor de consum. Astfel, imprumuturile acordate persoanelor fizice sunt mai scumpe decat alte tipuri de finantari si pentru ca riscul aferent populatiei este mare. Motivul tine de faptul ca istoricul de plata al populatiei se intinde pe o perioada scurta de timp, piata creditelor de consum incepand sa creasca din anul 2002.
Sursa: www.adevarulonline.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...