Transformarea datoriilor bancare ale beneficiarului unui credit in titluri de valoare tranzactionabile pe piata de capital - operatiune numita `securitizarea creantelor` - va fi utilizata cel mai intens in cazul imprumuturilor ipotecare, finantarea infrastructurii si, in general, la contractele cu valori mari.
`Avand in vedere interesul real pe care l-au manifestat actorii pietei de capital, dar si autoritatile cu putere de decizie in acest sector, cred ca pachetul legislativ privind creditul ipotecar si securitizarea creantelor se va aplica din acest an. Mai sunt de finalizat doar o serie de norme din legislatia secundara`, ne-a declarat, ieri, Gratiela Iordache, vicepresedinte al Comisiei buget-finante din Camera Deputatilor. Un alt domeniu in care `tranzactiile cu datorii` ar putea avea succes in acest an este finantarea industriei pentru achizitia de echipamente, care presupun valori ridicate ale contractelor, a mai aratat Gratiela Iordache.
Moody`s, optimista in privinta finantarilor structurate
`Tarile din Europa Centrala vor utiliza tot mai des securitizarea ca un instrument de finantare eficient. Ungaria si
Intrarea Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana ar putea actiona ca un catalizator pentru cresterea economica, ceea ce ar determina o mai mare nevoie de securitizare in aceste tari. Totodata, dezvoltarea economiei va influenta direct activitatea financiara din zona comerciala si nivelul veniturilor. `La fel ca si in cazul altor piete noi, cresterea veniturilor va duce la majorarea nivelului de creditare pentru populatie si firme mici, bancile fiind fortate sa-si sustina cresterea prin surse alternative, inclusiv prin securitizare`, se spune in raportul Moody`s.
In afara de Bulgaria, Romania si Ungaria, alte tari din regiune au potential pentru securitizare, mai ales Croatia, Slovacia si Slovenia, unde o serie de banci si-au exprimat interesul pentru tranzactii. Potrivit Moody`s, extinderea UE, continuarea procesului de dezvoltare a legislatiei in domeniu si avansul creditarii ar trebui sa contribuie la cresterea sectorului de finantari structurate in acest an, in noile piete din Europa, Orientul Mijlociu si Africa.In Romania, aplicarea legislatiei privind securitizarea creantelor, care implica faptul ca riscurile sunt transferabile, ar putea avea ca efect si relaxarea normele de prudentialitate, care sunt acum extrem de dure.
Sursa: www.adevarulonline.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...