Daniel Daianu: Criza ne-a adus cu picioarele pe pamant printr-o prabusire teribila


Data: 31.08.2010

Statul roman nu a incurajat creditarea pana acum pentru ca are putinte limitate, in conditiile in care economia tarii noastre este in principal privata iar criza ne-a adus cu picioarele pe pamant, sustine Daniel Daianu.

"Statul roman are putinte limitate de a incuraja creditarea. Sa nu uitam ca economia este in principal privata in Romania, iar sectorul bancar este controlat de entitati bancare straine in proportie de peste 80%. Sa nu subestimam efectele acestei crize.

O mare problema a fost mentinerea liniilor existente de credit, astfel incat sa nu se prabuseasca sistemul. In toamna lui 2008, sistemul financiar din Romania, din Ungaria si din tarile baltice era amenintat de prabusire. Creditarea nu avea cum sa fie repornita in aceste conditii. Nu poti sa ceri statului mai mult decat poate livra", a declarat Daniel Daianu, fost ministru de Finante, intr-un interviu acordat
Bloombiz.ro.

Analistul economic acuza bancile ca au continuat cu salarii foarte mari, bagand in buzunar bani care erau, de altfel, publici.

"Bancile au continuat cu salarii foarte mari, cu bonusuri, pe cand supravietuiau datorita asistentei directe si indirecte a statului. Practic, o asemenea politica inseamna bagatul in buzunar al banului public. Trebuia sa fie taxate profiturile, chiar sa fie taxate salariile in sectorul bancar. Pietele financiare au functionat in ultimii ani cu distorsiuni extraordinare, au functionat fiind sprijinite de interventii masive ale guvernului", a adaugat el.

Statul, dependent de banii bancilor

Potrivit lui Daianu, statul este foarte dependentde banii bancilor, mai ales intr-o economie unde banul mijloceste schimburile.

"Cand vorbim despre finantarea deficitelor bugetare, avem in vedere moneda, care in expresia ei, rezulta din multiplicarea banilor in economie si finantarile pe care le acorda sistemul bancar.

Un guvern este dependent de obtinerea de lichiditate pentru a-si finanta deficitul bugetar de la bancile care opereaza pe pietele de credit internationale sau de la finantatorii internationali publici precum
FMI si Banca Mondiala", a completat fostul ministru.

Daniel Daianu considera ca, prin intermediul crizei, am fost adusi cu "picioarele pe pamant"

"Criza ne-a adus nu numai la o realitate dramatica, insa am fost adusi cu picioarele pe pamant printr-o prabusire teribila. Tot acest castel s-a prabusit, iar acum suferim din incrucisarea vulnerabilitatilor pe care ni le-am creat printr-o politica economica cu imprudent, cu un sistem financiar care s-a dovedit a fi nepotrivit.

Este indiscutabil ca inghetarea pietelor de credit sa loveasca in economia romaneasca. Scaderea productiei de la noi este cauzata nu numai de faptul ca platim o factura pentru vulnerabilitatile pe care ni le-am creat singuri, dar pe plan international sistemele financiare trec printr-o perioada de curatare a bilanturilor", a mai spus acesta.

In opinia analistului, bancile sunt atat de preocupate de propria soarta incat au transferat o parte din povara crizei asupra clientilor.

"Asta se face fie prin instrumentele pe care le au bancile, prin costul pe care il ataseaza serviciilor pe care le ofera populatiei, fie pe cale indirecta.De pilda, in Germania, pachetul de asistenta acordat sistemului bancar a mers pana aproape de 500 de miliarde de euro.

Taxa pe banci, care a fost acum adoptata de Guvernul Federal, echivala cu aproape 1 miliard de euro/an.Interventia statelor a fost masiva pentru a sprijni bancile, iar bancile au profitat. De asemenea, bancile au profitat si de politici monetare foarte relaxate, ceea ce eufemistic este numita usurare cantitativa, de fapt tiparire de bani", a adaugat el.




Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor