V-ati gandit vreodata ca puteti ramane fara banii de pe card atunci cand mergeti pe strada, in cel mai simplu mod cu putinta? Este nevoie de un dispozitiv care se cumpara online cu mai putin de 100 de euro, de un notebook si de cateva cunostinte tehnice.
Dispozitivele de Identificare prin Frecventa Radio (RFID) pot fi gasite aproape oriunde, de la noile pasapoarte cu cip, pana la cardurile de debit si de credit.
Aceste dispozitive ar fi trebuit sa inlezneasca sistemul de plati electronice, permitand efectuarea tranzactiilor de la distanta, prin simpla scanare a cardului, de la o distanta oarecare, potrivit News Channel 3.
Cu toate acestea, bresele de securitate din sistemele RFID pun in pericol aproximativ 140.000.000 de utilizatori, susceptibili de a fi furati electronic, prin frecventa radio, fara macar sa-si dea seama.
Dupa cum ne relateaza Walt Augustinowicz, expert in Securitate RFID: "daca ma amestec in multime, pe o strada aglomerata, automat ma pot apropia de portmoneele trecatorilor, fiind suficient de aproape pentru a citi de la distanta date despre cartile de credit si debit, pasapoarte sau orice alt suport electronic care contine RFID".
In timpul unui reportaj al News Channel 3, Walt Augustinowicz, inarmat cu un cititor de credit card RFID, cumparat pentru mai putin de 100 de dolari, de pe Internet si cu un netbook, patruleaza pe strazi, in cautare de dispozitive RFID gata de a fi citite.
In acest reportaj, expertul opreste persoanele pe strada si le dovedeste ca poate obtine date confidentiale despre cardurile lor, fara macar sa le atinga portmoneul. Aceste dispozitive pot citi cu usurinta numarul cartii de credit, data expirari si chiar numele detinatorului.
Nu numai cardurile bancare sunt in pericol, dar si pasapoartele americane emise dupa anul 2006. Astfel, expertul a demonstrat ca poate extrage informatii de pe aceste pasapoarte, cum ar fi data de nastere si poza detinatorului.
Aceasta tehnologie este similara cu cea introdusa la noile si controversatele pasapoarte romanesti cu cip.
Pentru a confirma cele relatate, reporterii au apelat la un alt expert in securitatea datelor, Mark Gillenson, Profesor la Universitatea din Memphis.
"Este o potentiala problema majora! Oamenii trebuie sa fie constienti, informati de aceasta posibilitate! Se pare ca tehnlogia a luat-o razna!", crede Gillenson.
Interesant este ca statul roman investeste milioane de euro intr-o tehnologie cu puternice lacune de securitate, aceste dispozitive fiind deja prezente in noile pasapoarte si de cateva luni la metroul bucurestean, unde se poate plati intrarea la metrou prin cardurile cu capacitati RFID.
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...