La care banca ar trebui sa merg pentru un credit mai bun? Pot sa duc toate actele in timp util, am mult de alergat pentru semnaturi? Cu cat ies eu in pierdere, iar banca in castig? Sunt intrebarile care ne chinuie de fiecare data cand ne decidem sa aplicam pentru un credit. Libertatea a pornit in aceasta saptamana in aventura cautarii `creditului auto perfect`.
Vrem sa cumparam o masina noua nici prea scumpa, dar nici tocmai ieftina. Ne-am decis asupra unui model de 15.000 de euro. Cum suntem constiinciosi, am pus deja `la ciorap` 4.000 de euro, numai buni pentru un avans.
Asadar avem nevoie de 11.000 de euro.
Vom testa doua credite: auto si de nevoi personale. Am ales trei banci.
Banca Comerciala Romana
Prima banca abordata, prima surpriza placuta. Deloc aglomerat, poate si din cauza numarului mare de ghisee, la filiala Lipscani a BCR, nu am stat mai mult de 10 minute.
Creditul auto impune urmatoarele conditii: la o valoare creditata de 11.000 de euro pe perioada maxim acordata, de 10 ani, avem o dobanda de 9,57%. Reiese o rata lunara de 164,34 de euro. BCR impune si un comision de acordare de 0,95%, mai exact 104,5 euro. In final, bancii ii dam nici mai mult nici mai putin de 19.720,80 de euro. Platim asadar bancii in plus 8.720 de euro.
La creditul de nevoi personale situatia e diferita. Perioada de creditare este tot de 10 ani, dar suma maxima acordata este cu 1.000 de euro mai putin. Dobanda este mai mare, adica 10,5%. Iar la final platim bancii 20.151,60 de euro.
Banca Transilvania
La Banca Transilvania, filiala Tineretului, am stat tot in jur de 10 minute, raspunsurile venind aproape la fel de prompt. Pentru creditul auto, calculat in moneda nationala, de 38.000 de lei, perioada de creditare sugerata a fost de 7 ani. Dobanda creditului este de 11.50%, rata calculata fiind de 660,69 de lei. La inchiderea creditului, banca va ramane cu 17.497,96 de lei in plus.
In cazul creditului pentru nevoi personale perioada de creditare creste la 10 ani, cu o dobanda de 15% si o rata lunara de 645,34 lei, pentru 40.000 de lei creditati.
HVB Tiriac Bank
La HVB Tiriac Bank, filiala de la Piata Victoriei, am aplicat pentru un credit in euro de 5 ani. La o rata anuala a dobanzii de 5,95%, trebuie sa platim bancii in jur de 200 de euro. La final, banca ramane cu 14.040 de euro. In cazul creditului personal, banca ramane cu 12.507 de euro. Pentru 10.000 de euro si o perioada de creditare de 5 ani, la o rata de 210 euro.
Acte necesare unui imprumut
-Cerere de credit (se ridica de la sediul fiecarei banci in parte sau poate fi descarcata de pe site-ul de Internet al fiecarei banci)
-Adeverinta de salariu sau copia cartii de munca (documentele difera de la o banca la alta, iar in unele cazuri este necesar ca perioada angajarii sa se intinda pe un anumit numar de luni)
-Copie dupa actul de identitate (este vorba de actele solicitantului creditului si, dupa caz, ale sotiei sau girantului)
-Factura proforma sau avizul de plata
-Acordul privind interogarea la Centrala Riscurilor Bancare (doar in cazul anumitor banci)
-Acord Biroul de Credit
In functie de banca, numarul actelor poate creste.
Top 5 al celor mai cerute credite
Banca DAE Rata lunara
Volksbank - in euro 9,46% 197,88 euro
Volksbank - in lei 8,79% 195,85 euro
Raiffeisen - in euro 11,14% 199,99 euro
OTP Bank - franci elvetieni 8,93% 191,57 euro
CEC - in lei 10,20% 201,94 euro
Topul este realizat de specialistii de la www.VreauCredit.ro , pe baza activitatii vizitatori-lor site-ului, in perioada 14 ianuarie - 14 februarie 2007. Pentru calculul DAE si rata lunara s-a luat in calcul o cerere de credit pentru echivalentul a 8.000 euro pentru o perioada de 4 ani. Atat DAE, cat si rata lunara contin si comisioanele aferente creditului. DAE (dobanda anuala efectiva) se obtine prin calcularea tuturor costurilor directe ale creditului, precum comisioanele de evaluare, administrare, acordare etc. Acest rezultat este estimativ pentru ca dobanda in cadrul creditului poate varia in timp. Rata lunara contine toate costurile aferente creditului, inclusiv comisioane lunare de administrare sau de asigurare.
Sursa: www.libertatea.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...