In orice banca ai intra, vei gasi o gama variata de credite, cu o perioada de rambursare care se poate intinde pana la 30 de ani. Totusi, odata ce te-ai hotarat sa contractezi un credit imobiliar de la BCR, Alpha Bank sau Raiffeisen Bank, mai ramane sa alegi tipul creditului: lei sau valuta?
VARIANTE
In prezent, te poti imprumuta pentru achizitionarea unei locuinte in lei, euro, dolari si, mai nou, in franci elvetieni. Nu stii care e varianta cea mai avantajoasa? Conform statisticilor, varianta de creditare in valuta este cel mai des intalnita, fiind preferata de majoritatea romanilor. Potrivit bankingnews.ro, volumul creditelor imobiliare sau ipotecare contractate de romani in valuta erau de peste 5 ori mai mari decat creditele contractate in lei.
DOBANZI DIFERITE
Printre cele mai importante criterii de alegere a unui credit se numara dobanda. Creditele in valuta sunt in prezent mai accesibile decat cele in lei. Cu toate ca in ultima vreme dobanzile la lei au scazut simtitor, aproape la niveluri comparabile cu cele pentru valuta, dobanzile pentru creditele euro sunt cam cu circa 2 puncte procentuale mai mici decat imprumuturile in lei. Astfel, rata lunara la un credit contractat in euro poate fi mai mica decat cea pentru un imprumut in lei. De exemplu, la BCR, pentru creditul Camin Extra, dobanda la lei este de 11% pe an (revizuibila), iar la euro dobanda este de 9% pe an (variabila). Alpha Bank percepe dobanzi fixe pe primii doi ani de creditare. Astfel, pentru creditele in lei vei plati o dobanda de 8,9% pe an, iar pentru cele in euro, 6,9% pe an.
RISC VALUTAR
Unii bancherii atentioneaza clientii care vor sa acceseze un credit in valuta, dar care realizeaza venituri in lei asupra riscului valutar. Daca valuta imprumutului se apreciaza, rata lunara va fi mai mare. Si invers. Daca cursul scade, vei castiga, pentru ca rata lunara va fi mai mica. Pe de alta parte, este de preferat ca odata cu apropierea Romaniei de data aderarii la moneda europeana (circa 2012-2014), imprumuturile imobiliare sa fie facute in euro. Pe masura ce ne apropiem de aceasta data, creditul pe termen lung in lei devine imprevizibil. Oricum, odata cu trecerea la moneda unica, creditele in lei vor fi transformate in euro.
FRANCI ELVETIENI
O serie de banci acorda in ultima vreme credite in franci elvetieni. Costul unui credit in franci elvetieni este mai scazut decat la creditele in euro sau lei. Astfel, OTP Bank acorda in prezent credite in franci elvetieni cu o dobanda anuala de 6,5%, iar Raiffeisen Bank percepe pentru acelasi tip de credit o dobanda de 4,9% pe an, variabila.
Sursa: www.acasa.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...