Cu manusile in cui pana la runda doi in meciul creditelor


Data: 06.06.2007

`Cate bordeie, atatea obiceie`. Proverbul va caracteriza viitorul mozaic al ofertelor de creditare pentru populatie. Bancile se vor imparti in trei categorii, fiecare urmand sa lanseze produse dupa alte reguli. `Noi nu schimbam gama de produse dupa cum bate vantul: folosim norme interne, care sunt aceleasi pentru toate sucursalele ING Bank din Olanda, Belgia etc. De aceea, nu am schimbat pentru Romania normele de creditare. Vom introduce produse noi, dar tot pe normele noastre interne`, spune Misu Negritoiu, presedinte ING Bank Romania.

Putini bancheri romani din Romania isi permit sa se arate, insa, la fel de indiferenti fata de deciziile de autorizare ale bancii centrale, care au pus pe jar intreaga piata in ultima perioada. ING este doar o sucursala a bancii olandeze in Romania si nu persoana juridica inregistrata in tara noastra, ca majoritatea celorlalte banci. Cu date financiare prezentate consolidat la banca mama din Olanda, normele interne ale ING intra sub supravegherea bancii centrale a Olandei si nu au nevoie de autorizarea BNR. In aceeasi situatie se afla si bancile straine care, dupa integrare, doar au notificat BNR ca vor sa desfasoare aici activitati financiare. Aceasta este categoria creditorilor care nu sunt obligati sa se supuna reglementarilor BNR.

Alta categorie este cea a institutiile financiare nebancare (IFN) si a bancilor care nu vor sa-si schimbe sistemul actual de acordare a imprumuturilor. IFN-urile pot folosi normele vechi cu grad de indatorare de 40% pe venituri daca nu vor sa intre pe normele de creditare noi care trebuie avizate de banca centrala. Cum noile norme sunt extrem de restrictive pentru clientii cu venituri mici (grosul clientelei creditelor de consum luate direct din magazin), este putin probabil ca IFN-urile sa fie interesate de noile conditii. Legea le permite sa functioneze pe vechile norme. `Deocamdata, suntem fericiti cu ce avem. Lucram si noi la niste schite de norme, dar vom invata din experienta bancilor mai intai, iar, daca BNR ne va respinge normele, vom vedea cum este mai bine`, spune Traian Baicu, director general TBI Credit. Majoritatea clientilor sai sunt persoane care au salariul minim pe economie, dar TBI Credit si-ar dori sa aiba produse care sa-i avantajeze si pe clientii cu venituri mari.

Cea de-a treia categorie de creditori sunt bancile comerciale care vor sa-si adapteze produsele pe noile conditii si se afla inca in negocieri cu banca centerala pentru aprobari. Marul discordiei dintre BNR si bancile comerciale continua sa il reprezinte modul in care se stabilesc noile norme de creditare cu avans zero si grad de indatorare de pana la 70%. Discutiile interminabile dintre cele doua parti au la baza strategia de risc a fiecarei banci, cerinta pe care nu s-a pus un foarte mare accent pana acum. Mai exact, bancile inregistrate in statisticele BNR cu un profil de risc ceva mai ridicat nu vor putea promova norme de creditare agresive, cu avans apropiat de zero si grad de indatorare mai ridicat pe familie. De regula, in aceste categorii intra bancile mici, dar care au in spate banci solide in tara de origine, motiv pentru care considera neavenita restrictia pe strategie de risc a bancii centrale.

In plus, bancile austriece, grecesti sau italiene din Romania trebuie sa-si elaboreze norme interne de creditare, pentru realizarea carora folosesc modelul din tara in care se afla banca mama. BNR doreste insa solutii specifice pietei romanesti, fara sa genereze o strategie de creditare pentru piata locala. In schimb, banca centrala mareste birocratia, impunandu-si avizul pentru toate normele interne ale bancilor. BNR incearca astfel sa uniformizeze modul in care acestea isi structureaza oferta de creditare, care ar fi altfel influentata doar de practica din tara de origine.

Risc mic, birocratie mare

Cred ca BNR este mult prea formalizata si birocratica in aprobarea normelor proprii fiecarei banci, deoarece sistemul bancar romanesc nu are o problema de fond in privinta riscului.

Misu Negritoiu, presedinte ING Bank Romania

Efectele noilor norme pentru imprumuturi

- Din cauza faptului ca banca centrala insista sa faca o corelatie intre evaluarea proprie a riscului fiecarei banci si riscul normelor de creditare propuse de acestea, piata poate fi influentata in detrimentul unora si avantajul altora.

- Bancile din Romania care apartin unor grupuri internationale mari ajung sa fie supravegheate si supervizate din trei directii: de catre BNR, de banca mama si de banca centrala a tarii din care este banca mama.

- Creditul ipotecar este poate singurul produs care va fi afectat pozitiv de noile norme, dar pentru cei cu venituri de peste 500 de euro.

- Creditul de consum va avea o mai mare diversitate in timp, iar cardul de credit se va dezvolta din ce in ce mai agresiv, acumuland mai multe servicii atasate.

- Principiul pe care vrea sa il impuna BNR -fiecare client are pretul sau (dobanzi mai mici sau mai mari, in functie de riscul clientului) -nu se va aplica deocamdata pentru persoanele fizice.

Sursa: Capital

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor