Dupa ce euro a cunoscut o scadere importanta in raport cu dolarul, lira sterlina s-a depreciat si ea semnificativ, pe fondul puternicelor presiuni speculatorii, care vor face ca, in curand, Marea Britanie sa nu mai poata controla acest fenomen.
Ca si Grecia, Regatul Unit are probleme economice mari, dar diferenta este ca englezii nu au de partea lor parteneri din zona euro, pentru a le sustine moneda.
Speculatorii nu au avut, in ultimile zile, euro ca unic scop, ci si lira sterlina, care a demonstrat cat de vulnerabila poate fi. La inceputul saptamanii, lira a scazut la minimul ultimelor 10 luni, ajungand la doar 1,4781 dolari, pentru ca ulterior sa isi revina usor, ajungand, miercuri, la 1,50 dolari. Dar presiunea pietei asupra monedei britanice nu va disparea peste noapte.
Lira sterlina a scazut in aceasta saptamana sub 1,50 dolari, pentru prima oara din mai 2009, tranzactionandu-se chiar si la 1,4772 dolari sau la 1,4983 dolari, o adica o scadere cu aproximativ 1,7% pe zi.
Moneda euro a crescut cu 1,3% fata de lira britanica, dar a scazut cu aproape 0,9% fata de dolar in tranzactiile recente, in urma anuntului ca Grecia va primi sprijin financiar de la alte tari europene, conform
.
Caderea recenta a monedei britanice a venit in urma unor sondaje politice, care au indicat faptul ca victoria conservatorilor la alegerile generale (care vor avea loc la inceputul lunii mai) este inevitabila. Pietele s-au alarmat de teama ca un rezultat strans la alegeri ar putea face dificila misiunea Parlamentului de a lua masuri economice stricte. Astfel de preocupari de natura politica sunt insa temporare. Avand in vedere sistemul britanic electoral, o victorie a conservatorilor ramane mai mult decat probabila.
Probleme cu adevarat importante le ridica datoria si problemele bugetare, care au devenit calcaiul lui Ahile si care au alimentat tendinta descendenta a monedei britanice din octombrie 2008.
Pot britanicii face fata singuri problemei?
Adevaratele problemele incep cu dimensiunea deficitului bugetar al tarii, de 13 la suta din PIB in acest an. Comparativ cu Grecia, care are un deficit de 12,7 procente, Marea Britanie este de departe campionul deficitul statelor din G-20. Marea Britanie a reusit pana acum sa evite o criza pecum cea din Grecia datorita faptului ca economia sa este mult mai flexibila si mai competitiva.
Mai mult, englezii cred ca sunt capabili sa micsoreze singuri datoria, fara ajutor din exterior. De asemenea, spre deosebire de Grecia, care se confrunta cu necesitatea de a-si refinanta imediat datoria de 20 miliarde de euro, Marea Britanie are drept "termen limita" pentru plata datoriilor 14 ani de acum inainte, comenteaza si
.
Dar investitorii straini incep sa-si piarda rabdarea. De la inceputul anului, ponderea investitorilor straini in obligatiunile britanice a scazut de la 35 la suta la 29 la suta.
In ultimele luni, britanicii au subliniat cu mandrie avantajele de a avea propria moneda nationala in mijlocul crizei. Prin devalorizarea lirei, exporturile s-au ieftinit si investitiile in aceasta tara au devenit mai atractive. Economia nationala a profitat de acest lucru, care a dus la o crestere de aproximativ 1 la suta in primul trimestru al anului 2010, prima crestere peste un procent din 2008 si pana acum.
Acest lucru a permis, de asemenea, ca Banca Angliei sa intervina si sa mentina in jos ratele dobanzilor, astfel incat banii sa fie disponibili atat pentru Guvern, cat si pentru consumatori. Atractivele rate ale dobanzilor la creditele ipotecare au ajutat, de asemenea, la revigorarea piatei imobiliare, care, la randul sau, a incurajat starea de spirit generala a economiei britanice.
Dezavantajul acestor politici monetare este ca acestea ascund domeniul de aplicare reala in fata crizei. Cele mai recente obligatiuni emise de guvernul britanic au fost subscrise integral, deoarece Banca Angliei a achizitionat majoritatea lor. Acest lucru permite guvernului sa-si finanteze deficitul in conditii favorabile, dar riscurile se muta si pun in pericol increderea pietelor.
Cu o medie a datoriei de 170 la suta din venitul anual, britanicii sunt chiar mai indatorati decat americanii. Si ratele dobanzilor mentinute scazute in mod artificial de catre Banca Angliei au hranit aceasta situatie. Mai devreme sau mai tarziu, o crestere a ratelor dobanzii, este inevitabila, moment in care cererea interna ar putea lua o alta intorsatura.
Se poate vorbi de o criza a lirei sterline?
In cazul in care Marea Britanie ar fi aderat la zona euro atunci cand a fost stabilit, cel putin unele dintre aceste excese ar fi putut fi prevenite. Orientarile de politica fiscala a monedei comune ar fi ajutat Marea Britanie, caci deficitul mediu anual al tarilor din zona euro este in prezent de doar 6 la suta. Marea Britanie ar fi putut, de asemenea, sa se ascunda in spatele acestei monede, la fel cum grecii o fac acum, si ar fi fost mai putin vulnerabila.
Conform lui Simon Hayes de la Barclays Capital, se poate vorbi de o criza a unei monede daca are loc o scadere de aproximativ 25% din valoarea sa. Data fiind aceasta defintie, nu se poate vorbi de o criza a monedei din Marea Britanie in ultimii 50 de ani, asa cum nu a avut loc o astfel de criza nici in 1976, in momentul imprumutului FMI. Insa fluctuatiile monedei din ultimele zile nu sunt incurajatoare, scrie si
.
Marea Britanie trebuie acum sa impulsioneze exporturile si sa ajute la reechilibrarea economiei. Iar in tot acest context, moneda se va transforma, astfel, intr-un barometru politio-economic in Regatul Unit.
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...